General

Una comissió investigarà les obres que van remoure restes humanes al cementeri

Després d’un intens debat, el batle, Juan Bautista Roselló, del PP, va accedir a aprovar una moció presentada pel CIBE-Bloc que reclama que es cree una comissió que investigue les obres que van remoure restes humanes al cementeri vell de Benissa. L’acord va ser, finalment, unànime. No obstant això, Roselló va insistir que des del primer dia els tècnics han efectuat el seguiment d’aquests polèmics treballs.

A contracor, però al final el batle va accedir a aprovar una moció que insta que es cree una comissió d’investigació i seguiment dels treballs privats que han remogut desenes d’ossos humans al cementeri vell de la partida de Bellita. Aquesta mateixa proposta, que el PP va rebutjar en l’anterior ple, advoca per “restablir el respecte i la dignitat degudes a la memòria dels nostres avantpassats”.

L’objectiu de la comissió, segons el text aprovat per unanimitat, és localitzar i retornar al seu lloc original “la totalitat de la terra i restes humanes extretes del subsòl del cementeri vell”.

En realitat, en l’única cosa en què van coincidir l’oposició i l’equip de govern del PP va ser donar suport la moció. De fet, les obres que el passat mes d’agost van remoure restes humanes al cementeri vell mereixen per als uns i els altres punts de vista que disten un món.

El regidor del CIBE-Bloc, David Ivars, va assegurar que encara hi ha sol·licituds de familiars que volen traslladar les restes d’avantpassats que estan enterrats al cementeri. No obstant això, el batle va manifestar que “ja no queda cap petició de trasllat pendent”.

Roselló va cridar “incidència” als moviments de terra que van remoure restes humanes i va dir que s’han efectuat “alçaments topogràfics i documentals” de les tombes que hi ha en el sòl del cementeri. “Si en el futur algú vol localitzar les restes dels seus familiars, es podria fer”, va asseverar.

La moció que va presentar el CIBE-Bloc denuncia que “mai hagué de permetre’s la destrossa i excavació, sense rigorós control, de les fosses de terra situades en els parterres de l’antic cementeri”. No obstant això, el batle va insistir que “des del primer moment els tècnics van fer el seguiment dels treballs”.

I una altra discrepància. Roselló va afirmar en el ple que ell mai va dir que l’oposició havia violentat tombes perquè la premsa féra fotos. Va matisar que el que va fer fou acusar l’oposició de “induir” a trencar un taüt.

El PSPV també va dur al ple una moció sobre el cementeri, però la va retirar després d’eixir endavant la del CIBE-Bloc. No obstant això, el portaveu socialista, Vicent Cabrera, li va fer una esmena a la proposta dels nacionalistes. EL regidor socialista li va retreure a Roselló que ha estat un error fixar el preu de la part privada -és una parcel·la de 770 m2- del cementeri en 640.000 euros. Va dir que aquesta quantitat és “inassumible” per a l’ajuntament, però ara el propietari no accedirà a rebaixar-la. No obstant això, Cabrera va aconseguir que en l’acord final s’incloguera el compromís de negociar amb el propietari un preu que ha de ser bastant més baix.

La moció aprovada pel ple també reclama que es revoque la llicència d’obres concedida per l’ajuntament per a construir una nau industrial.

El batle va afirmar que el propietari ja s’ha posat “a disposició” de l’ajuntament. “No té cap objecció a buscar una solució. És un simple propietari del Pla de Bonaire -és el polígon industrial-comercial- i immediatament anem a iniciar les negociacions. Quan tinga una proposta la duré a la junta de portaveus i veurem si és viable”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?