General

Un polèmic enderrocament

La restauració dels edificis històrics a debat. Les forces polítiques de Benissa i les associacions conservacionistes com El Runar han criticat l’aprovació per part de l’equip de govern, del Partido Popular, de l’Ajuntament de Benissa del projecte de rehabilitació del Taller d’Ivars que comporta el seu enderrocament per a una posterior reconstrucció.

El Runar ha iniciat aquesta mateixa setmana una campanya de recollida de signatures en contra de la demolició del Taller d’Ivars adduint que “per les seues característiques, històriques i etnogràfiques és un referent com a edifici industrial del segle XIX a la marina Alta”. A més, el portaveu del grup conservacionista, Àngel Ibáñez, va comentar que “la contractació del projecte i la seua engegada estan molt a prop segons les informacions que nosaltres tenim”. Així mateix, Ibáñez va advertir a l’equip de govern del Partido Popular que “poden pagar en les pròximes eleccions una decisió com aquesta ja que són els gestors de l’ajuntament i han de fer bé el seu treball”.

En el document per a les signatures, els ecologistes afirmen que “davant el bon estat de conservació de l’edifici, acreditat per tècnics competents de la mateixa Regidoria d’Urbanisme -un dels dos informes que descarta l’enderrocament és de l’arquitecte tècnic municipal ja que els usos prevists com a centre cultural no suposen càrregues sobre l’estructura ni comporten cap perill”.

No es coneix, no obstant, l’opinió de l’alcalde de Benissa, Juan Bautista Roselló, qui, a través del gabinet de premsa, va defugir fer cap declaració referent a la informació publicada en Levante d’Alacant dissabte passat. Una informació en la qual s’exposava que en una Junta de Govern Local es van rebutjar els informes de dos arquitectes que recomanaven la rehabilitació de Taller d’Ivars i es va aprovar el projecte que comporta la demolició.

Obra sobre obra

Per altra banda, el grup Ciutadans Independents de Benissa ha criticat l’aprovació del projecte de l’arquitecte Pascual Giner ja que “incompleix un acord del ple que és el màxim òrgan sobirà”. Des de CIBE-Bloc també han declarat que “el projecte que va aprovar el ple era una rehabilitació així que no es pot portar a terme cap tipus de demolició”.

Així mateix, els independents i nacionalistes han afegit un nou aspecte al debat. Segons aquest grup, al costat del Taller d’Ivars es troba un solar que és de sòl urbanitzable i que ja té una finca construïda en un dels seus extrems. Per al CIBE-Bloc “la rehabilitació de l’edifici ha d’anar unida a l’adquisició d’aquest solar per part de l’ajuntament perquè l’obra ha de quedar exempta d’edificació”.

El Taller d’Ivars és una antiga fàbrica de mobles que va obrir les seues portes en 1898 i va tancar en 1995. Està considerat com un exemple de l’arquitectura industrial del segle XIX en la Marina Alta.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?