General

Pressumpte plagi al cartell guanyador del Mes de la dona.

Divendres passat, la Regidora de la Dona, Gloria Ivars, presentava el cartell del “Mes de la dona” d’enguany, guanyador del IV Concurs de cartells que es va convocar l’octubre passat. En les bases del concurs es demanava una obra original i inèdita; és a dir, l’autor havia d’assegurar que l’obra era seua i que no havia participat en cap concurs anterior, i assignava 500€ de premi al guanyador del concurs.

Poc després de l’anunci del cartell guanyador per part de l’Ajuntament, Mario Santacreu, dissenyador gràfic benisser i col·laborador d’Infobenissa (és el creador de la nostra imatge corporativa) ens comunicava els seus més que fundats dubtes de que l’obra fora original, i ens remetia a un disseny del romanés Adrian Ferenczik que era, de fet, molt semblant al cartell premiat: només canviava el color de fons i l’orientació del mateix (se li havia aplicat un efecte “espill”).

A la localitat de Dénia es va donar un cas semblant en el concurs del cartell per a les Falles d’enguany, on també hi havia indicis de còpia del cartell guanyador, que s’assemblava molt al cartell de Falles de 2010 de València. Tot i això, en el cas de Dénia hi havia una més que segura “inspiració” en el cartell denier, però no era tan evident la còpia com en el cas benisser.

L’Ajuntament encara no ha fet cap comunicat sobre el pressumpte plagi, si es confirma, ni tampoc si prendrà algun tipus de mesura legal al respecte. Cal recordar que en cas de que s’utilitzara finalment el cartell i si l’autor del cartell no comptara amb permís de l’autor original de l’obra (cosa que des d’Infobenissa desconeixem totalment), l’Ajuntament podría fins i tot veure’s perjudicat econòmicament.

A continuació es mostra el cartell guanyador, extret de la foto que acompanyava la notícia, i el disseny original d’Adrian Ferenczik, que tot i que no es veu a la seua pàgina web, si que es pot trobar en altres llocs fent web fent referència al propi creador.

Cartell guanyador del Mes de la Dona 2012Feminity Vectors

Com a curiositat, i després d’una xicoteta investigació per part dels membres d’Infobenissa, cal destacar que aquesta vegada no és la primera que aquest disseny s’utilitza en contra dels permissos de l’autor, que deixa clar que la imatge només es pot utilitzar per a motius personals:

La imatge original, que per problemes a la web de l’autor no es pot descarregar directament des d’allí, es troba accessible en moltes altres pàgines web com recursos2D.com o Ateneu Popular 2.0.

 


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?