General

Pérez Garijo visita a Benissa la fossa que la Generalitat exhumarà a partir d’abril

Rosa Pérez Guarijo a l'antic cementeri del Pla de Bonet
Rosa Pérez Guarijo a l’antic cementeri del Pla de Bonet

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha visitat en Benissa la fossa en què es troben els cossos de cinc brigadistes internacionals que van morir a la localitat entre els anys 1937 i 1938, durant la Guerra Civil.

Pérez Garijo s’ha reunit amb la corporació municipal i després ha acudit al punt de l’antic cementeri de la localitat on es troba aquesta fossa acompanyada pel tinent d’alcalde de Benissa, Isidoro Mollà, i per representants de l’ajuntament.

Una vegada allí, ha observat el lloc on s’ubiquen les restes que la Generalitat començarà a exhumar de manera directa a partir del mes d’abril. Es tracta de la primera vegada que el Govern autonòmic s’encarrega de contractar i coordinar directament uns treballs d’aquest tipus.

L’entitat que executarà les tasques d’exhumació i trasllat de les restes de les víctimes és l’empresa arqueològica Drakkar, amb qui s’ha signat recentment el contracte per a dur a terme les excavacions de les fosses de Benissa i Monòver, on es troben soterrades 31 persones.

El cost total de les feines que es realitzaran ascendeix a prop de 21.000 euros i inclou treballs d’indagació, investigació, localització, delimitació, exhumació i estudi antropològic de víctimes de la Guerra Civil.

Treballs previs i futurs

Els cossos que es recuperaran, gràcies a les tasques d’excavació que es realitzaran, seran traslladats a un hipogeu situat en el cementeri nou de la localitat, on ja es troben altres cinc brigadistes internacionals que ja havien sigut identificats i les restes dels quals ja s’havien exhumat i soterrat dignament en el monument funerari que es va instal·lar en el seu record.

En octubre de l’any 2001 es van realitzar els primers treballs d’exhumació i es van extraure cinc cossos que van ser col·locats en aquest memorial. Posteriorment, l’any 2012, nous estudis van revelar que hi havia cinc persones més, les restes de les quals són les que ara es van a rescatar, i es va afegir una nova placa commemorativa a la làpida del cenotafi amb els noms d’aqueixes persones que seran exhumades ara, a l’espera que arribés aquest moment per soterrar allí també a aquestes víctimes.

Després de comprovar in situ la situació de la fossa que s’excavarà, la consellera ha visitat també aquest panteó, ubicat en el nou cementeri, en què es dipositaran les restes d’aquestes persones perquè puguen rebre per fi una sepultura digna.

Brigadistes internacionals

Així, les restes dels 10 brigadistes internacionals d’aquesta fossa passaran a descansar juntes novament però ara en un lloc dignificat on a més a més es realitzen homenatges anualment.

Aquestes persones provenien de països com Itàlia, França, Austria, Polònia o Iugoslàvia i entre ells es troba també el director de l’hospital militar de la localitat en què moriren entre els anys 1937 i 1938.

Els seus noms eren George Joulvet, Robert de Lisle (director de l’hospital), Boleslaw Cugowski, Giovanni Monego, Alill Begovitsch, Charles Ferrand, Emile Kroehner, Maurice Cornelti, Jean Delucis i Rudolf Heinisch. Tots ells van acudir a la crida del Govern de la II República Espanyola per ajudar a les tropes lleials i defensar-la del bàndol sublevat.

Col·laboració institucional en transparència i participació

D’altra banda, la consellera ha anunciat que en la reunió mantinguda amb la Corporació municipal s’ha abordat també la col·laboració entre ambdues institucions per “avançar” i dur a terme “la important tasca de transparència i participació” en qüestions com ara la formació en la matèria o el funcionament del Portal de Transparència.

“Des de l’Ajuntament de Benissa ens han traslladat la seua implicació en les matèries de transparència i participació, i nosaltres els hem informat dels treballs que estem realitzant, així com de la Llei de Transparència i de la Guia de Participació, que serà presentada oficialment en una setmana i en la qual es mostren les ferramentes que les diferents conselleries fiquen a l’abast perquè la ciutadania puga participar d’una manera directa en les decisions que es prenen des del Govern de la Generalitat”, ha anunciat la consellera.

Per la seua part, el tinent d’alcalde del municipi, Isidoro Mollà, ha avançat que des de la corporació es va a constituir, pròximament, el Consell Social de la ciutat.

“La participació i la transparència són temes importantíssims i hem de ficar totes les ferramentes per part de les distintes administracions perquè siga possible aconseguir un major índex d’assoliment en aquestes matèries i es puga complir la llei, coincidim plenament en les polítiques que es volen dur a terme”, ha expressat Mollà.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?