General

L’odissea de traslladar els teus morts

La polèmica sobre el cementeri vell ha passat factura a molts ciutadans que tenien allí soterrats els seus avantpassats. Una veïna del poble ha relatat a Levante d’Alacant l’odissea dels quatre anys que va trigar a rescatar les restes dels seus familiars del cementeri per a traslladar-los al nou recinte.

Al febrer de 2002 la ciutadana sol·licita el trasllat dels cossos dels seus dos avis i d’un oncle que va morir en ser molt xicotete per a poder portar-los al nou cementeri. Després de la petició no va tindre notícies de l’ajuntament de manera que l’any següent torna a realitzar la demanda. En aquest moment l’oficina tècnica del consistori l’informa que els moviments de les restes s’estan fent per sectors i li asseguren que quan arriben a la zona on estan els seus familiars l’avisaran.

Passa el temps i en 2005 son pare mor, de manera que la veïna adquireix un nínxol doble al cementeri nou. Seguint a l’espera de les notícies de l’ajuntament s’assabenta que diverses màquines han remogut la terra del cementeri de Bellita i han tret del subsòl desenes de restes humanes.

Immediatament, la veïna es posa en contacte amb l’oficina tècnica i reclama poder traslladar els seus familiars immediatament. En només quatre dies la telefonen i a l’ajuntament li ensenyen una foto del lloc on es trobaven les tombes dels seus afins i que ja havien desaparegut. En aquesta oficina li expliquen, segons va revelar ella mateixa, que com els nínxols no tenien nom no havien pogut esbrinar de qui eren. A pesar d’això, la sol·licitud de trasllat s’havia fet en diverses ocasions des de l’any 2002.

La veïna va acudir al cementeri de Bellita acompanyada pels tècnics de l’ajuntament per a buscar les restes dels seus familiars. Segons va explicar ella mateixa “va ser una cosa horrible, ho vaig passar fatal”. I és que el solar estava completament buit, ja que acabava de netejar-se i s’havia retirat totes les estructures del cementeri. Allí li van assenyalar el suposat punt on es trobaven les restes dels seus dos avis i el seu oncle.

Després, els van traure i els van ficar en borses per a procedir al seu trasllat. “Va ser depriment”, precisa l’afectada. Això va ocórrer fa dues setmanes i la veïna assegura que hi havien moltes altres persones en la seua mateixa situació.

L’explicació que li van donar sobre el retard del canvi de les restes de cementeri va ser que la culpa era de Pepa del Valle, antiga regidora d’Urbanisme perquè havia abandonat el seu càrrec a mitjan procés. Així mateix, li van dir que no l’havien avisada abans perquè hi havia molta gent que va decidir deixar els seus avantpassats en el mateix lloc perquè formaren part del Jardí de l’eternitat.

L’afectada pel desastre de les obres del cementeri diu que no vol mirar enrere ni saber res més de l’ajuntament. Explica que passar això ha sigut terrible i matisa que “vull pensar que les restes que ara estan al nou cementeri al costat de mon pare són els dels meus avantpassats. No vull que em quede el dubte”.

Més sol·licituds

Per la seua banda, el Cibe-Bloc va denunciar que l’equip de govern encara no ha convocat la comissió d’investigació sobre els fets esdevinguts al cementeri de Bellita tal com es va acordar, amb el vistiplau de tots els partits polítics, en l’últim ple. Aquest acord té com a objectiu localitzar i retornar al seu lloc original la totalitat de la terra i les restes humanes que van ser extretes del subsòl del cementeri vell. En aquest mateix ple l’oposició va forçar el batle, el popular Juan Bautista Roselló, a aprovar una moció que exigeix que es revoque la llicència per a una nau industrial al cementeri vell. Així el Cibe-Bloc va criticar que Roselló “està incomplint l’acord plenari”.

A pesar que el batle ha repetit en nombroses ocasions que ja no queden peticions de trasllat, el Cibe-Bloc assegura que encara hi ha afectats que demanden el canvi de cementeri.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?