General

La Marina Alta es queda des de hui sense el seu trenet centenari

El trenet de la Marina
El trenet de la Marina

La Marina Alta mai havia estat en l’últim segle més aïllada que ara. El consell d’administració de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) va acordar ahir suspendre immediatament els trens de Dénia a Calp. La comarca es queda des de hui sense el seu ferrocarril centenari (la línia es va inaugurar l’11 de juliol de 1915). El gerent de FGV, Ángel García, es reunirà hui a Dénia amb els batles d’aquesta ciutat, de la Xara, Gata, Teulada, Benissa i Calp per a detallar-los les obres previstes per a dotar de seguretat un “trenet” (així es coneix a aquesta Línia 9 del TRAM d’Alacant) la via de la qual està molt deteriorada i que és l’únic ferrocarril valencià que manca de sistema de frenat de bloqueig automàtic. El consell de FGV va esgrimir que el “trenet” no compleix els estàndards de confort i qualitat ni la futura Llei de Seguretat Ferroviària que està redactant el Govern valencià.

La suspensió dels trens de Dénia a Calp no estava prevista. La passada setmana el president del Consell, Ximo Puig, va realitzar el viatge inaugural de les obres de modernització del tram del “trenet” entre Altea i Calp. Durant sis mesos, els viatgers es baixaven en aquestes estacions del comboi i agafaven un autobús. Després tocava modernitzar la via fins a Dénia. Però es considerava que els treballs podrien realitzar-se mentre els trens circulaven. No ha sigut així. FGV posarà també autobusos que connectaran les estacions i baixadors de Dénia, la Xara, Gata, Teulada, Benissa i Calp. Es mantenen els mateixos horaris (fins i tot es guanyarà en puntualitat) d’un comboi que, per raons de seguretat, ja havia reduït la seua velocitat a 40 km/h. Els combois anaven a pas de tortuga. Les actuacions per a dotar la línia de sistema de bloqueig automàtic començaran a l’octubre.

Mentre, les obres en la via es duran a terme l’any que ve. La línia té 101 anys, no està electrificada i es va dissenyar per a velocitats punta de 80 km/h. En els 30 quilòmetres de via entre Calp i Dénia, no s’han realitzat inversions en els últims 20 anys.

FGV no va avançar ahir la data en què la Marina Alta tornarà a tindre tren. Les úniques connexions de la comarca amb el món són ara l’autopista de peatge AP-7 i la N-332, carretera que manté punts negres com la travessia urbana de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?