General

Ferrocarrils farà proves de càrrega als ponts de ferro centenaris del trenet

El trenet de la Marina
El trenet de la Marina

El trenet de la Marina (la línia 9 del Tram d’Alacant) supera un obstacle darrere l’altre. Construir aquest traçat ferroviari ja va ser tota una proesa. En el seu recorregut hi ha ponts de ferro que porten cent anys aguantant el trontoll de les locomotores i vagons. Les estructures del Mascarat, del Barranc del Quisi o del Fernandet salven una orografia abrupta i que, en part, encara explica l’aïllament de la Marina Alta. Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) entre les inversions del pla de modernització de la línia 9, que uneix Benidorm i Dénia, ha reservat 200.000 euros per a realitzar proves de càrrega en aquests ponts centenaris.

Aquesta és, de fet, una de les inversions que estan per arribar. La consellera d’Infraestructures, Isabel Bonig, va destacar ahir que el pla de modernització, presentat fa ara just un any, va a tota màquina. Va assegurar que s’han licitat i adjudicat obres per valor de 30 milions d’euros. Mentre, el director de FGV, Pablo Cotino, va precisar que la inversió inicial, de 43 milions, s’ha elevat ja a 50. L’especial geologia dels terrenys pels quals discorre aquest ferrocarril ha encarit els projectes.

Bonig va mantindre a Calp una trobada amb els batles dels pobles pels quals passa la línia 9. A més, va inaugurar l’exposició que commemora el centenari del trenet de la Marina, que recala en aquest municipi després d’estar exposada a Altea.

El director de FGV va recordar els terminis dels diferents projectes de renovació d’aquesta línia. Les locomotores dièsel s’aniran canviant fins a 2017 (3,1 milions d’euros). Les obres de millora de la via en el tram Olla d’Altea-Calp (11,2 milions) han d’iniciar-se ja en uns mesos. En el següent tram, entre Calp i Teulada (11,3 milions), s’actuarà entre 2017 i 2018. El pla de modernització ha de concloure en 2020.

Mentre, el trenet experimenta un augment en el nombre de passatgers. L’any passat el van utilitzar 751.172 viatgers, un 2,3% més que en 2013.

La consellera va dir que li agradaria que els mateixos batles que fa un parell d’anys es van creure la “mentida” que aquesta línia s’anava a tancar reconegueren ara l’esforç que s’està realitzant per a modernitzar-la. Els batles que van acudir a la reunió d’ahir podien comptar-se amb els dits d’una mà. Van estar el de Calp, el d’Altea, el d’Alcalalí, el de Teulada i la batllessa de Gata, tots ells del PP.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?