General

Ixen a licitació les obres de renovació del Taller d’Ivars de Benissa

El controvertit projecte d’habilitació de l’antic taller de mobles Ivars com a centre cultural polivalent torna a la palestra. El Col·lectiu Ecologista El Runar ha assenyalat que el en BOP de data 13 de setembre apareix publicat l’anunci de licitació de les obres, pel sistema de concurs obert, per una quantitat de 1.298.122 euros. Des d’esta data, els empreses interessades a realitzar estos treballs tenen 26 dies per presentar les seues ofertes. Ara, però, es planteja el dubte de quina serà l’actuació concreta que es farà perquè hi ha opinions enfrontades.

De fet, el projecte aprovat per l’Ajuntament ha estat el redactat per l’arquitecte benisser Pascual Giner i inclou una demolició parcial d’un sector del taller i el manteniment del sostre de fusta actual. Els ecologistes, en canvi, són partidaris de la conservació íntegra de tot l’edifici perquè és una mostra única arreu de la Marina Alta d’arquitectura industrial de finals del segle XIX. La polèmica sobre este tema va sorgir quan la regidora d’Urbanisme, Josefa del Valle, va enconamar uns informes a la Universitat d’Alacant a fi d’establir l’estat real de l’immoble. Els tècnics van dir que l’estructura podia aguantar els usos previstos i, per tant, recomanaven una rehabilitació. Però l’arquitecte va fer amb posterioritat unes cates més profundes i va reafirmar la seua postura d’enderrocar un tros de l’edifici.

El mateix Col·lectiu El Runar va presentar una sèrie d’al·legacions al projecte inicial però sembla que no ha obtingut cap resposta. Així ho ha deixat palés el portaveu, Angel Ibáñez, per a qui l’alcalde, Juan Bautista Roselló, ha comés una il·legalitat perquè “ni contesta ni té cap intenció d’establir un diàleg. Eixa és la tònica actual que estem patim, fan orelles sordes a la gent que no pensa com ells”. Per això, els ecologistes dubten si la proposta inicial ha estat modificada i volen saber si es tracta d’una demolició o d’una rehabilitació. “Tot això”, afegeix Ibáñez, “ens fa pensar si el que realment es pretén és conservar el nostre patrimoni històric o menejar obra i formigó i traure diners”.

Els ecologistes tenen por que l’actuació urbanística en el Taller d’Ivars porte aparellada la pèrdua de l’estructura actual de fusta, de les parets, de la tosca, etc. “Si tot això desapareix ens carreguem el sentit de l’edifici. Cal respectar les tècniques i els materials de l’època”, subratlla el portaveu de El Runar. Per acabar, Ibáñez llança una reflexió en veu alta: “devem veure si és de veres que eixa adjudicació va a donar-se a una persona molt coneguda del Partit Popular, un constructor local”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?