General

Esperen obrir al trànsit la variant de Benissa aquest estiu

La nova rotonda de l'accés nord
La nova rotonda de l’accés nord

Hi ha obres que es fan eternes i això és el que li està passant a la variant de la carretera N-332 al seu pas per Benissa. Ja s’albira la seua fi, però han fet falta 15 anys d’aventures i desventures en la construcció d’una connexió viària que permetrà traure milers de vehicles de l’interior del nucli urbà, en un tram de 4,5 quilòmetres que ara parteix el municipi i suposa un important perill per la densitat de trànsit. La previsió és que abans de l’estiu ja puga posar-se en marxa. Així li ho ha traslladat la direcció d’obra al batle, Arturo Poquet.

Un pas que ha fet que es puga veure més a prop la conclusió de la variant ha sigut l’obertura al trànsit de la nova rotonda situada en l’accés nord. Serà l’encarregada de distribuir els vehicles cap a cadascuna de les direccions, des d’entrar a la localitat fins accedir a l’autopista.

Aquest element crucial ha començat a funcionar després d’experimentar un xicotet retard. La intenció inicial era que aquesta gran rotonda estiguera llesta per a Setmana Santa. No obstant això, els diferents episodis de pluja registrats als primers mesos de l’any han provocat demores.

Des d’aquesta setmana el trànsit rodat ha començat a circular. Els primers instants ha generat una mica de confusió per la novetat. Algun conductor ha arribat a donar més d’una volta sencera. “Al principi cal anar amb compte i acostumar-se, per a veure quina és l’eixida correcta que cal agafar”, ha fet broma el batle.

Ara queda concloure el traçat de la variant. Un vial que provocarà una notable reducció del trànsit en el tram de 4,5 quilòmetres que talla el municipi. De fet el 2019 van circular per allí més de 12.100 vehicles diaris.

La carretera nacional suposa un perill per als veïns i s’han registrat accidents i atropellaments greus. De manera que quan eixe volum de circulació isca fora del nucli urbà, eixa gran travessia i els veïns guanyaran en tranquil·litat, qualitat de l’aire i seguretat.

Però per a arribar a eixe punt, Benissa ha hagut de travessar una odissea. Amb ensopecs inesperats que han eternitzat el projecte. Els primers treballs de la variant van començar el 2007. Desgraciadament, dos anys després els veïns van comprovar sorpresos que les obres que tant anhelava es paralitzaven en entrar l’empresa adjudicatària en concurs de creditors. Era un gran revés que sumia a la població en la incertesa.

El gran desig en eixe moment era que l’aturada fóra el més breu possible i que prompte es reprengueren les obres. No sabien llavors que el parèntesi es prolongaria durant huit anys, que va incloure una nova licitació per part del Ministeri de Foment. La població va haver d’esperar fins l’estiu de 2017 per a veure de nou moviment.

Tal era l’alegria que es reprengueren els treballs que es va preparar un acte de represa en gran. En ell van estar presents la llavors vicepresidenta del Govern, Soraya Sáez de Santamaria, i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna. Tornava a començar tot i la previsió que aquesta nova infraestructura viària estiguera acabada abans que arribara 2020.

Eixe termini no es va complir. I, a més, amb l’arribada de la temporada estival es registraven importants retencions i caos de trànsit en la rotonda provisional amb cues que arribaven fins l’eixida de l’autopista.

Es va plantejar una nova possible data de finalització. Les esperances estaven posades en els últims mesos de 2021, però eixe moment va arribar i encara seguien els operaris treballant i amb la glorieta provisional. Van sorgir noves complicacions i el ministeri va haver de dur a terme una xicoteta modificació del projecte. Es va veure obligat a incloure una adequació d’alguns vials. A l’altura del polígon de la Pedrera hi havia molts xicotets camins que eixien a la carretera i amb la variant es van tancar, la qual cosa es va traduir en un increment de trànsit per al qual no estaven preparats.

Una vegada solucionat el contratemps i els posteriors retards per les pluges, la direcció d’obra espera que per a la campanya estival ja estiga, per fi, tot llest.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?