General

Els veïns demanen la retirada d’antenes de telefonia a Calp, Benissa i Teulada

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari LAS PROVINCIAS l’1 de juliol de 2007:

Tot el món té un telèfon mòbil hui dia i per a tindre una bona cobertura és necessària la instal·lació de mitjans tècnics, concretament les antenes que permeten parlar per telèfon des de qualsevol lloc del món.

Però la proliferació d’aquestes antenes de telefonia mòbil en els terrats dels edificis de la comarca està causant veritable estupor entre els veïns.

La veu d’alarma l’ha posada l’Agrupació Contra la Contaminació Electromagnètica amb seu a Benissa, que ha denunciat l’aparició contínua d’aquest tipus d’aparells en els últims anys a la comarca de la Marina Alta.

Des d’aquest col·lectiu consideren que a dia de hui “encara hi ha moltes antenes que estan emetent els camps electromagnètics en centres urbans” en alguns pobles de La Marina, superant la potència permesa per llei.

Perill a Benissa

Un dels exemples que cita amb major èmfasi l’associació són les antenes que es troben al nucli urbà de Benissa, en concret les que se situen al carrer Capità Cabrera que titllen de “preocupants” ja que són les que provoquen que els ciutadans “estiguen rebent durant 24 hores les radiacions i això seria el que hauríem d’atendre de manera urgent”.

És en aquesta via on la intranquil·litat s’accentua entre els residents ja que, segons expliquen, en la zona s’està disparant el nombre de gent amb càncer.

“Ens han parlat de quatre o cinc casos molt sospitosos”, diu l’associació. Per aquest motiu, van a convocar de manera urgent una reunió amb les autoritats municipals amb la finalitat d’obrir la corresponent investigació per part de Sanitat i Medi ambient i així saber finalment si les antenes instal·lades han afectat el brot d’aquesta malaltia, tal com sospiten des del col·lectiu.

En aquest poble, el portaveu de l’Agrupació contra la Contaminació Electromagnètica, Pedro José Sanz, manifesta que existeixen tres àrees concretes dins del centre neuràlgic de Benissa on existeixen antenes de telefonia mòbil.

Una d’aquestes zones se situa al carrer Sant Josep i dues a la carretera Nacional 332 al seu pas pel terme municipal.

Aquestes dues últimes, destaca Pedro José Sanz, es troben en zones molt properes pel que el perill que poden ocasionar es multiplica ja que “se sumen les radiacions d’una i de l’altra”.

Aquesta agrupació, que reflecteix el malestar de col·lectius veïnals, conta que en l’actualitat ja estan eixint a la llum alguns informes científics que ressalten en les seues conclusions, que les antenes “són molt perjudicials”.

A pesar que el batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, va descartar a principis d’aquesta setmana que aquest tipus d’antenes pogueren afectar la salut de les persones, en recordar que “s’han fet nombrosos estudis que demostren que l’afecció que puguen tindre contra la salut no està contrastada”, el portaveu d’aquesta associació discrepa ja que és contundent en dir que “hi ha dades molt contrastades, de gent molt competent” que diuen tot el contrari.

Calp i Teulada

A Teulada, diu Pedro José Sanz, a través d’un col·loqui “ens van intentar vendre la moto i gairebé vam eixir pensant que cadascú havia de tindre una antena a sa casa”.

Sanz va comentar que durant la conferència “els vam preguntar als tècnics perquè no es convidava a gent que redactava els informes independents” i es van negar a respondre.

Calp és un altre dels pobles on les torres de telefonia mòbil formen part ja de l’estètica dels edificis.

Pedro José Sanz compta que existeixen “grans estructures a l’avinguda de Gabriel Miró que se situen un enfront de l’altre”.

De fet, agrega Sanz, els veïns d’aquesta part del cor financer de la ciutat que van començar a promoure la seua retirada “ja no viuen als edificis, se n’han hagut d’anar perquè tenien migranyes o la tensió alterada”.

L’expansió dels camps electromagnètics per una ciutat, segons els científics, poden arribar a produir l’alteració del somni en afectar la tonina, que és una hormona del cos anticancerígena que és destruïda per les ones que emeten les antenes.

Entre les malalties més freqüentes que poden ser derivades de l’emissió d’ones electromagnètiques es troben l’alzheimer, cataractes o el càncer.

El portaveu matisa que la població de major risc solen ser els xiquets i els ancians ja que “tant la població infantil com les persones ancianes que van perdent defenses són els més vulnerables als agents contaminants mediambientals”. A Ondara, el batle està estudiant retirar una d’aquestes antenes situada al costat de l’escola pública, després de les protestes dels pares d’alumnes.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?