General

El “Calendari dels Brillants” que no caduca

Portada del Calendari dels Brillants de 2013
Portada del Calendari dels Brillants de 2013

El “Calendari dels Brillants” arriba puntual a la seua cita. La Macma (Mancomunitat Cultural de la Marina Alta) ja ha editat el calendari de 2013, que, com tots els anteriors, s’inspira en els vells almanacs del segle XIX. El número que ara veu la llum és el que fa 26. Tota una fita. La picada d’ullet a la tradició, a l’antic, és l’excusa. La pervivència del calendari demostra que no caduca ni passa de moda. Al contrari. Es tracta d’una obra moderna a la seua manera, cuidada al detall i que reivindica el pas cadenciós dels dies, les efemèrides senzilles, les festes populars o el goig de mirar el cel i contemplar les fases de la lluna. El calendari segueix l’ancestral costum de dividir l’any en els temps eclesials i és una miscel·lània d’anotacions d’etnografia, història, biografia, música o agricultura.

La Macma es va fer càrrec d’aquesta publicació fa ara dos anys. Era una forma de garantir la continuïtat d’una obra “sense pressupost estable”, com assenyala el seu responsable, el cronista i historiador de Benissa, Joan Josep Cardona. Els ajuntaments de la comarca, en comprar exemplars, financen la seua edició.

Aquest almanac fins i tot té un punt esotèric. Els seus pronòstics per a l’any segueixen el costum ancestral de barrejar en vers l’astrologia, les benaurances i el zodíac. La colorida portada del nou almanac és obra de l’artista Ramón Pérez Carrió.

Encara que en la seua funció de santoral recorda sobretot les devocions més esteses a la Marina Alta, la seua difusió va més enllà d’aquesta comarca. “Aquest calendari -destaca el gerent de la Macma, Vicent Ortuño- ens ha d’enorgullir com a comarca, ja que, com a mostra de la seua repercussió, l’any passat vam rebre la felicitació no només del món universitari, sinó també dels arquebisbats de Barcelona i València”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?