General

El Bloc de Benissa demana que torne l’Agenda Local 21

Logo de l'Agenda Local 21 de Benissa
Logo de l'Agenda Local 21 de Benissa

El portaveu del grup municipal Bloc de Benissa – Coalició Compromís, Xavi Tro vol demanar-li al nou regidor de l’Agenda Local 21, Arturo Poquet, que torne a posar en marxa aquest procés participatiu, obert, integral i continu en què els ciutadans i ciutadanes debaten i decideixen quin és el model de desenvolupament que ha d’assolir el seu municipi, en aquest cas Benissa, per tal d’assegurar la millora de la qualitat de vida de les generacions actuals i futures, i on els criteris que regeixen una Agenda 21 Local són la participació ciutadana i el desenvolupament sostenible, entenent per sostenible aquell desenvolupament que garanteix la satisfacció de les necessitats actuals i les futures. Un fòrum ciutadà que va desaparèixer en l’anterior legislatura a esquenes dels participants i per decissió unilateral de l’equip de govern anterior format pel PP i el PSD. I cal assenyalar que els nacionalistes de Benissa demanem que la tornada d’aquest fòrum es faça abans d’acabar l’any.

Des del Bloc de Benissa afegeixen les dates més importants en la història de l’Agenda Local 21 al municipi:

El compromís: Al 2004, la corporació municipal de Benissa decideix adherir-se a la Carta d’ Aalborg, tot manifestant públicament la seua intenció d’assumir un procés d’Agenda 21 Local.

La diagnosi inicial: Durant 2004-2005 es realitza la diagnosi ambiental del municipi mitjançant la subcontractació d’una consultora externa.

El pla de comunicació: Entre els mesos de març i abril tenen lloc les reunions amb la corporació municipal per a presentar el plantejament d’Agenda 21 Local.El 10 d’abril es presenta la nova etapa a la ciutadania en una assemblea general que té lloc a la Seu Universitària.

Arranca l’ Agenda

Taller de Sostenibilitat: El 10 de maig es realitza una sessió introductòria per conèixer els fonaments de l’Agenda 21 i treballar el concepte de desenvolupament sostenible.

Taller de Prospectiva: Amb aquest taller de futur, celebrat el 24 de maig, s’enceta la participació ciutadana. Els assistents fan una projecció futura del municipi en negatiu i en positiu pels tres àmbits de la sostenibilitat: medi ambient, economia i socio-cultura.

Sessió de Fòrum: El 7 de juny es convoca la primera sessió del dòrum per tal de donar a conèixer les conclusions del taller de prospectiva i lliurar l’esborrany del reglament del fòrum.

Identificació de l’estat del municipi: El 29 de juny té lloc la primera sessió de diagnosi de l’estat del municipi, en què s’identifica la informació necessària que cal treballar en les properes sessions. La identificació de l’estat actual de Benissa és un pas necessari de cara a la proposta d’accions de millora que s’arreplegaran en un Pla d’Acció Local.

Sessió de Fòrum: El 19 de juliol se celebra una sessió plenària del Fòrum a la Placeta Vella on després té lloc una picadeta d’acomiadament fins desprès de l’estiu.

Sessions d’elaboració del Pla d’Acció Local: Se celebren les primeres sessions per a elaborar el Pla d’Acció Local el 28 de setembre, 19 i 25 d’octubre, 9 i 14 de novembre. Els membres del Fòrum treballen les fortaleses i valors del municipi i identifiquen les necessitats per a proposar accions.

Tallers de pressupostos participatius: Els dies 14 i 22 de novembre se celebren els tallers de pressupostos participatius, en els què se seleccionen algunes de les accions proposades al Pla d’Acció Local per a ser incorporades als pressupostos de 2007.

Continua l’Agenda al 2007

Després d’uns mesos de treball intern en els quals no s’ha reunit el Fòrum, s’enceta una nova etapa de participació ciutadana amb la presentació del calendari el 25 d’octubre.

Sessions de seguiment de les accions: Se celebren sessions de seguiment de pressupostos participatius a novembre i desembre.

Sessió de Fòrum: El 8 de novembre es reuneix el Fòrum per a tornar a reprendre la participació.

Sessions amb associacions: Es fan grups d’associacions i es convoquen reunions informatives els dies 13 i 17 de novembre, 18 de desembre, i 15 i 17 de gener.

Sessions dels grups de treball: Els dies 29 de novembre, 19 de desembre i 24 de febrer se celebren sessions de participació per a avaluar el treball de l’agenda fins aquest moment. A partir dels resultats d’aquestes sessions es determina l’estratègia per a continuar amb el procés i acabar el Pla d’Acció Local.

I a principis del 2008 desapareix l’agenda

Lamentablement des de gener del 2008, quan des de la Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament de Benissa, amb la finalitat de dur a terme una de les accions a efectuar en el planejament de l’Agenda Local 21, es va programar un “Taller d’Agricultura” que consistia en un interessant cicle de conferencies sobre la situació actual de l’agricultura a Benissa no s’ha tornat a fer cap activitat més al voltant d’aquest important fòrum de participació ciutadana. En aquell moment el regidor delegat de l’Agenda Local 21 a Benissa era José Maria Serna.

El regidor nacionalista també ha lamentat que a dia de hui encara moltes de les idees sorgides d’aquest fòrum ciutadà no s’han portat a terme i això és una falta de respecte per als participants que en el seu dia van gastar bona part del seu temps lliure de manera totalment altruista i esperant, com a única recompensa buscar un futur millor per al nostre municipi i per als que hi vivim, donant bones solucions i alternatives a problemes i temes tan complexos, com són el tractament dels residus, les energies renovables, l’abastiment i estalvi d’aigua, la integració social, millores en l’educació, cultura i esport a Benissa, etc. Només amb la participació de totes i tots i la màxima vinculació de la ciutadania en els assumptes municipals podrem eixir de la crisi i gestionar recursos amb molta més facilitat i sense cometre cap error, cal escoltar a la ciutadania i en eixe sentit no hi ha ferramenta millor que l’Agenda Local 21, ha sentenciat el portaveu de la coalició nacionalista a l’Ajuntament de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?