General

El batle participa a la II Trobada Internacional de mancomunitats a Equador

Juan Bautista Roselló durant la II Trobada Internacional de Mancomunitats a l'Equador
Reunió de la II Trobada

Juan Bautista Roselló Tent, com a president del Fons Valencià per la Solidaritat, forma part d’una delegació que es va desplaçar a aquest país d’Amèrica del Sud per tal de participar en aquesta trobada i fer el seguiment als projectes de cooperació que el Fons ha impulsat en els darrers anys a la regió.

Al voltant de 200 representants d’entitats locals, mancomunitats de municipis i diferents organitzacions provinents de distints punts d’Equador, Amèrica Llatina i Europa, es donaren cita a la ciutat de Machala (província de l’Azuay, Equador), els dies 28 i 29 d’octubre.

L’esdeveniment, que porta per títol “Mancomunitats, alternatives de desenvolupament que funcionen”, està organitzat per la Mancomunidad de la Cuenca del Rio Jubones (MCRJ), entitat sòcia del Fons Valencià, i té per interès acostar les experiències reeixides en el marc de la intervenció per al desenvolupament local i regional. Amb açò es pretén dotar de capacitats als ens mancomunats i enfortir la seua capacitat de gestió i institucionalitat.

En l’agenda de ponències de la II Trobada Internacional de Mancomunitats estava prevista la participació del President del Fons Valencià per la Solidaritat i batle de Benissa, Juan Bautista Roselló Tent; i del President de la Mancomunitat de Municipis de la Safor i Alcalde de Palmera, Àlvar Català Muñoz. La delegació del Fons es va completar amb l’assistència de la responsable de projectes i relacions institucionals de l’associació, Mª Carmen Palazón Palazón.

El Fons Valencià és l’associació d’ajuntaments del País Valencià que realitza i finança projectes de cooperació internacional al desenvolupament amb les aportacions econòmiques que cada any fan els ajuntaments socis. Actualment són socis del Fons 121 ajuntaments i 8 mancomunitats de municipis.

La II Trobada Internacional de Mancomunitats és l’última de les activitats de l’agenda de la delegació del Fons Valencià desplaçada a Equador. Al llarg de la setmana, els membres de la delegació s’han pogut entrevistar amb els representants de diferents municipis i contraparts amb les quals el Fons treballa des de 2006, i també han pogut fer seguiment als projectes de cooperació que el Fons ha impulsat en els darrers anys en aquest país d’Amèrica del Sud.

La Mancomunidad de la Cuenca del Rio Jubones és un soci estratègic del Fons Valencià, amb la qual s’han desenvolupat els projectes “Protecció de fonts d’aigua i seguretat alimentària en la Conca del riu Jubones (any 2006) i “Implementació d’estratègies per a la gestió integral dels recursos hídrics de la conca del riu Jubones” (2008-2009).

Actualment, el Fons i la mancomunitat estan impulsant el projecte de “Suport a l’enfortiment institucional dels governs autònoms descentralitzats membres i de la Mancomunidad de la Cuenca del Rio Jubones en el marc de la constitució vigent”.

En línies generals els tres projectes tenen com un eix de treball l’aigua, com un recurs fonamental per a la vida i el desenvolupament humà, i amb la seua gestió es possibilita l’eradicació de la pobresa extrema i la fam, així com s’aconsegueix la igualtat entre gèneres i la sostenibilitat del medi ambient.

Amb els dos projectes executats i amb el que està en marxa, s’ha volgut donar suport i enfortir institucionalment la Mancomunidad de la Cuenca del Rio Jubones i als seus membres (13 municipis i 2 governs provincials), basant el procés en el coneixement per part de la població del medi i recursos hídrics de la conca i la participació dels municipis socis en la gestió dels mateixos per mitjà de: la formació d’equips tècnics necessaris per a l’elaboració de polítiques de gestió ambiental; d’informació geogràfica (elaboració de mapes de fonts d’aigua i la seua ubicació a les comunitats); la protecció de més de 500 fonts d’aigua amb obres físiques i biològiques per a la reducció de la contaminació; d’educació ambiental a les escoles per protegir i preservar l’entorn i els recursos naturals; de sensibilització a la població sobre el consum racional d’aigua (campanyes de comunicació social); i en definitiva la participació de la població en la protecció i preservació del seu entorn i recursos naturals.

Amb estes iniciatives s’han beneficiat prop de 250.000 persones de la regió, d’una forma directa o indirecta.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?