General

Cinquanta col·lectius exigeixen una moratòria urbanística en el litoral

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari EL PAIS el 29 d’abril de 2003:

Cinquanta col·lectius veïnals, ecologistes, conservacionistes i afectats pels abusos urbanístics han iniciat una ronda d’enquestes i entrevistes als diferents partits polítics que concorren a les pròximes eleccions. L’objectiu és conèixer les seues propostes en ordenació del territori i aconseguir que es comprometen a aprovar una moratòria urbanística en el litorial. La resposta dels diferents partits polítics es coneixerà abans de la cita amb les urnes.

Els col·lectius que han engegat aquesta iniciativa abasten l’àmbit autonòmic, i entre aquests figura l’Associació L’Algar viu i net, que el passat 25 d’abril va remetre als diferents partits polítics d’Altea la documentació inicial amb les seues propostes urbanístiques. El col·lectiu lamenta que siguen els agents urbanitzadors els que assumisquen el control de la política, i conduïsquen els municipis “al col·lapse i la saturació urbanística”. Per aquest motiu exigeixen “la paralització” dels projectes urbanitzadors i l’inici d’una nova etapa de “participació i consens” de tots aquests projectes.

En el document, que es farà arribar a la majoria de governs municipals, aquests col·lectius consideren “necessari” revisar l’actual model i creuen “imprescindible” una moratòria que detinga “l’irracional procés de massificació que estem patint”.

“El menyspreu mostrat per l’Administració cap a les nostres demandes ha de canviar radicalment”, conclouen aquests col·lectius amb la vista posada en les pròximes eleccions municipals. Els promotors d’aquesta campanya tenen previst publicitar i explicar als veïns actituds i compromisos de cadascun dels candidats municipals de cada partit.

Un bon exemple del dinamisme urbanitzador s’acaba de produir a Benissa (Marina Alta) amb l’aprovació del nou Pla General d’Ordenació Urbana que contempla duplicar tant el nombre d’habitatges actuals com la població, i passarà de 20.000 a 40.000 habitants. La comissió territorial de la Conselleria d’Urbanisme va aprovar el projecte global del Pla General, encara que introdueix una sèrie de millores puntuals, entre les quals destaca el compromís de l’Ajuntament de redactar en un termini de dos anys un pla per a la depuració i tractament d’aigües residuals.

El batle de Benissa, Juan Roselló, del PP, va explicar que el nou PGOU substitueix el de 1982 i “manté i millora els criteris de desenvolupament sostenible” i de protecció mediambiental. Segons el batle, dels 70 quilòmetres quadrats del terme municipal un 80% es declara sòl no urbanitzable i el 33% compta amb una especial protecció. Del 20% de sòl restant, la meitat correspon a sòl urbà, tant en el centre de la població com en la zona costanera. L’altre 10% restant serà catalogat com a sòl urbanitzable, tant en la zona d’expansió del nucli urbà, on la norma urbanística xifra un màxim de cinc altures, com en la zona costanera on es construiran cases unifamiliars integrades en parcel·les que oscil·len entre els 1.000 i 2.000 metres quadrats.

D’altra banda, el Col·lectiu Runar ha iniciat una campanya de recollida d’al·legacions al recentment constituït Consell Assessor d’Urbanisme de Benissa, segons el parer d’aquest col·lectiu la redacció d’aquest òrgan consultiu ha estat massa “ràpida, s’ha realitzat de manera unilateral”. El Runar sosté que aquest consell ha nascut de forma “precipitada, viciada i tendenciosa”, amb el problema afegit de la proximitat de les eleccions municipals.

Enllaç
Notícia original


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?