General

Caminar per la costa de Benissa

Passeig ecològic
Passeig ecològic

El litoral de Benissa compta amb nombroses cales i penya-segats que ara es poden recórrer gràcies a la creació del Passeig Ecològic compost amb suaus escales que faciliten el pas. Una senda costanera que ofereix diferents itineraris. Quatre bells quilòmetres que captivaran l’objectiu de les càmeres fotogràfiques o que quedaran gravades en les retines d’aquells que aposten per endinsar-se en el litoral benisser.

Encara que aquest recorregut es pot fer durant tot l’any a causa del bon clima d’aquest municipi; sens dubte, és ara el millor moment, ja que en finalitzar el passeig un es pot donar un bany a les aigües cristal·lines del Mediterrani que acarona les seues platges.

Aquest és el millor viatge que es pot fer pel litoral de Benissa.La dificultat de l’escapada és mínima i el visitant inverteix un temps benvolgut d’hora i mitja en cadascun dels itineraris en els quals es troben panells informatius que descriuen diferents aspectes de la cultura local, la història i la riquesa botànica o geològica que troba el caminant al seu pas.

El punt d’eixida sempre és l’Oficina de Tourist Info Benissa Platja – Aula de la Mar, que està a la “Casa dels Cents Vents”, i en emprendre el camí sempre el mateix consell: “la millor manera de conservar un espai natural és no deixar petjades al nostre passeig”.

L’elecció de l’itinerari sud porta fins la cala Bassetes. Un camí en el qual, com indiquen els panells informatius, es pot observar una microreseva de la qual destaca l’esteperola de cap de gat i la frígola. La presència d’aquesta microreserva dota a les Bassetes d’un alt valor ecològic i mediambiental. En arribar a aquesta badia, d’aigües tranquil·les, es pot visitar el club nàutic que porta el seu mateix nom. Aquest punt, que és el límit entre Benissa i Calp, presumeix de tindre les millors vistes del Penyal d’Ifach.

A més, entre la cala Fustera, punt d’eixida, i Les Bassetes es troben les restes d’una antiga pedrera d’extracció de pedra tosca amb la qual es van construir diferents edificis de la localitat allà pel segle XVI.

Si per contra s’aposta per conèixer la part nord, amb un quilòmetre de recorregut, des de la platja de la Fustera, encantadora platgeta familiar amb arena natural i fons cristal·lins,  els quals estan dominats per la posidònia, s’arriba a la cala Pinets, xicoteta i salvatge amb cinques i roques.

Una vegada allí es pot optar per deixar el passeig ecològic per a visitar la “Mar Morta” i les conegudes “Roques Negres”, formacions rocoses amb components ferruginosos que li donen una singular tonalitat marró – rogenca, que tenen gran interés paisatgístic i geològic. Cal destacar que la “Mar Morta” és una xicoteta llengua de mar de poc nivell protegida per roques que la protegeixen de l’onatge i que és molt apta per al bany dels xiquets que puguen acompanyar-los en el seu viatge.

La Llobella

Després d’aquesta parada s’agafa de nou el camí per arribar a la cala de la Llobella ,que és també de cinques i molt tranquil·la, pel seu difícil accés, i idònia per a la pràctica d’esports subaqüàtics. Encara es poden veure pins sobra la mateixa línia de la mar i destaquen els seus acollidors i diàfans fons.

Si es vol seguir recorrent el litoral benisser, i sempre seguint la senda senyalitzada, s’arriba al parc biosaludable. Un lloc on poder fer una mica d’exercici abans de seguir la marxa cap a una zona verda, que és el refugi de diferents éssers vius, que els portarà fins a la platgeta de l’Advocat, que es caracteritza per tindre un xicotet espigó i una placeta per a passejar tranquil·lament, és a dir, reuneix tots els requisits per a passar un dia complet de platja.

L’Advocat acaba en un penya-segat de 47 metres, “El Cantalar”, que s’endinsa en la mar per la coneguda com a “Punta Fosca”.

Aquest bell recorregut finalitza en la cala del Baladrar que en origen era la desembocadura del “Barranc dels Sesters”. Una preciosa porta al mar Mediterrani que, protegida dels vents de llevant i la seua poca profunditat, bona claredat de l’aigua i abundant vida, la fan idònia per a un bell passeig marítim.

Una vegetació adaptada al clima Mediterrani entre la qual trobem aus, insectes, rèptils i xicotets mamífers. Un paisatge rocós amb aigües blaves en les quals habiten nombroses espècies capaces de sobreviure a un continu onatge i nombroses zones verdes per gaudir del paisatge i la natura, faran que aquest passeig emprès pel visitant sigue difícil d’oblidar.

A aquest impressionant passeig se li pot sumar un bon refresc o una deliciosa tapa en algun dels seus barets de platja. Alguns d’ells ofereixen música en directe tots els dies d’estiu, època de l’any en què obrin les seues portes.

Sens dubte, qualsevol dia de l’any i a qualsevol hora es pot visitar aquest tram del litoral de la comarca de la Marina Alta que a més et convida a una màgica combinació de les seues vistes, amb espectaculars penya-segats i cales verges, juntament amb l’experiència d’endinsar-te a fer una passejada de sensacions que et brinda el món subaqüàtic a través de la pràctica del snorkel o gaudir d’algun dels esports nàutics com la vela o el caiac que, a les seues platges, pots practicar.

Una oportunitat que brinda la natura i que ara en bon moment per aprofitar ja que l’estiu és l’època ideal per a, a més, apropar-se al centre històric de Benissa i visitar els seus monuments.

Han sigut anys d’història íbera, romana, àrab i cristiana els que han configurat el caràcter d’aquest municipi. Passejar pel seu centre històric és un plaer, ja que està perfectament conservat, descobrint el gegantesc museu que formen els seus edificis.

Són carrerons empedrats, murs centenaris, façanes blanques i cases antigues que traslladaran al visitant fins l’època medieval. Entre els seus monuments hi ha un de visita obligada, l’església coneguda popularment com la Catedral de La Marina. És un edifici d’estil neogòtic, de tres naus en el qual destaca la bellesa del seu cimborri central i el seu altar on està el reliquiari amb el retaule pintat amb la imatge de la Puríssima Xiqueta, patrona del municipi, atribuïda a l’escola del pintor Juan de Juanes.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?