General

Benissa rebrà aigua de Calp aquest estiu si s’agreuja la situació límit dels seus aqüífers

Gota d'aigua
Gota d’aigua

El municipi de Benissa ha passat dels 14.000 habitants censats a 22.000 en aquest mes de juliol a causa de l’arribada de turistes. Un augment considerable de residents que ha disparat el consum d’aigua a tota la població fins arribar als 7.000 metres cúbics diaris.

Davant aquesta crítica situació agreujada per la falta de pluges a la comarca, el subministrament d’aigua i els baixos nivells dels aqüífers que el municipi té al terme municipal i a les localitats de Benigembla i Benidoleig, el proveïment es troba en una situació “límit” però, ara per ara, “estable”.

No obstant això, en el cas que els seus recursos hídrics s’esgotaren i amb la finalitat d’evitar restriccions en el queda de mes i a l’agost, el consistori ha arribat a un acord amb l’executiu de Calp perquè li cedisca fins a mil metres cúbics diaris.

Aquest subministrament extraordinari i puntual es durà a terme supervisat pels tècnics municipals i les despeses seran a càrrec del municipi de Benissa.

Els batles de les dos localitats han subscrit un conveni que va ser aprovat per tota la corporació de Calp, a excepció del PSPV que es va abstindre.

Els regidors van donar el vistiplau als arguments de solidaritat, veïnatge i cooperació, que va explicar el batle calpí, César Sánchez, durant la sessió d’ahir. Sánchez va remarcar que les administracions públiques es regeixen pel principi de cooperació i en la seua actuació pels criteris d’eficiència i servei als ciutadans».

I és que la vila del Penyal d’Ifach no té cap problema per a cedir part dels seus recursos a altres municipis perquè té excedents gràcies a la concessió atorgada per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) a favor de la Mancomunitat de Calp, Murla i Vall de Laguar per a rebre aigua del Pou Luzifer i a més compta amb una planta dessaladora al Barranc Salat.

Malgrat aquests excedents, des del consistori calpí es va fer una crida a tota la població perquè facen un ús responsable de l’aigua per a evitar que siga malgastada.

Respecte a Benissa, segons fonts municipals calpines, la situació és “greu” a causa dels baixos nivells piezomètrics que presenten els seus aqüífers a causa de la persistent situació de sequera dels últims anys.

El batle d’aquest municipi, el popular Juan Bautista Roselló, va destacar que si es produeix un augment en el consum “hi haurà problemes” i per això va recordar que està totalment prohibit el reg de jardins i sobrepassar els consums previstos amb sancions que porten aparellades multes de fins a 901 euros.

Pel que fa a Teulada i Benitatxell, l’obertura del Pou de Lluca i l’aqüífer del Pla va posar ahir fi a les restriccions en el consum d’aigua que des de la setmana passada pateixen aquests municipis.

Amb aquests nous cabals les dos localitats han aconseguit, ara per ara, pal·liar el dèficit de 2.000 metres cúbics diaris que pateixen després que Amjasa decidira deixar de subministrar-los aigua de la planta dessalinitzadora.

Així, amb la instal·lació de dos bombes al Pou de Lluca s’aconsegueixen 1.200 metres cúbics diaris, als quals se sumen els 600 que s’extreuen des de l’aqüífer del Pla, que s’aproximen als 2.000 que rebien des de Xàbia. Un cabal necessari que se sumava als 8.000 metres cúbics que produïen mitjançant els recursos del Consorci d’Aigües de Teulada-Benitatxell amb la finalitat de fer front a la demanda de consum que ja al mes de juliol ha arribat fins als 10.000 metres cúbics diaris.

Des dels consistoris de Benitatxell i Teulada van mostrar el seu optimisme pels cabals aconseguits encara que van incidir que cal fer un ús racional de l’aigua i que l’ocorregut ha sigut una avís davant el que pot ocórrer aquest estiu per la falta d’aigua.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?