General

Una sentència fixa en 40.000 euros la indemnització a un xiquet d’11 anys ferit greu per una vaqueta fugida de les Festes de Sant Jaume

Bous a Sant Jaume

L’agafada d’una vaqueta a Benissa a un menor d’edat l’any 2016 li ha costat a dos companyies asseguradores una indemnització de quasi 40.000 euros. El 27 de juliol de 2016, en plena temporada estiuenca de festes de bous, un bou es va escapar del recinte i va envestir un xiquet d’11 anys que va patir diverses hemorràgies cerebrals i la fractura de tres ossos de la part esquerra del cap. El xicon va ingressar en la Unitat de Vigilància intensiva (UCI) de l’Hospital de Dénia, on va ser intervingut per les greus lesions. La víctima va necessitar 14 sessions de rehabilitació durant un any per les seqüeles.

La primera vaqueta dels bous celebrats a Benimarco, una partida que comparteixen Benissa i Teulada, va espentar la barrera situada al costat del corral i va aconseguir escapar dirigint-se al menor, que es trobava molt prop del recinte taurí. El succés va provocar pànic entre els assistents i va obligar a suspendre els actes taurins de la vesprada, segons va informar La Marina Plaza.

Des de 2005 han mort 57 persones pels bous al carrer als municipis valencians. Davant les inflades xifres de defuncions, les asseguradores han doblegat en alguns casos els preus de les pòlisses que abonen els ajuntaments.

Els pares del menor ferit a Benissa, en exercici de la seua representació legal, van demanar una reclamació de responsabilitat patrimonial de 77.198 euros. No obstant això, la titular del Jutjat Contenciós Administratiu número 4 d’Alacant va rebaixar la indemnització a la meitat. I va limitar la condemna a MGS Seguros y Reaseguros SA, amb la qual l’Ajuntament de Benissa mantenia l’assegurança obligatòria d’espectacles taurins.

L’empresa va recórrer la decisió perquè s’incloguera a Segurcaixa Adeslas SA, amb qui l’Ajuntament tenia subscrita una pòlissa per a cobrir el risc d’una eventual responsabilitat patrimonial. MGS Seguros y Reaseguros SA argumentava que el menor lesionat, situat fora del recinte tancat, “no participava de manera activa al festeig taurí”. També assegurava que la responsabilitat de les lesions “és imputable al 100% als pares del menor” en haver-se produït l’incident fora de les barreres que perimetraven el recinte.

Els pares, per contra, sostenien que el xiquet va pujar a l’escala d’un camió de transport de bestiar “fugint de la vaqueta” i va caure a terra, on va ser envestit pel bou, tal com van declarar diversos testimonis. De l’informe mèdic, agregaven, es dedueix que les lesions procedeixen de l’incident de la vaqueta.

La secció segona de la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ-CV) ha estimat el recurs de l’asseguradora dels espectacles taurins estenent la indemnització a la pòlissa que cobreix la responsabilitat de l’ajuntament.

La sentència afirma que “no poden dissociar-se” les lesions provocades per la caiguda i les que va patir a conseqüència de l’agafada. “Totes les lesions van tindre la seua causa i origen en l’envestida que va produir la caiguda del menor i després l’agafada”, indica la sentència, que confirma que les dos asseguradores han d’abonar la indemnització de quasi 40.000 euros, en cobrir els respectius contractes signats amb l’ajuntament “idèntic risc”.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 10 de febrer de 2024 a eldiario.es


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?