General

Compromís denuncia a la VAPF i l’Ajuntament de Llíber per les obres del PAI que afecten La Solana

Treballs amb maquinària pesant a La Solana en l'àmbit del PAI

Unes obres sobre el terreny del PAI de Llíber ha portat a Compromís a denunciar a l’empresa que les executa i a l’Ajuntament per un possible delicte mediambiental “sense tindre la pertinent llicència urbanística”. Així ho ha revelat la formació nacionalista després de presentar la demanda davant la Guàrdia Civil de Calp. Han sigut els membres d’aquest partit Gerard Fullana i Ximo Perles qui han acudit a presentar la demanda arran de les obres que aquests dies s’estan produint sobre el terreny on es pretén desenvolupar la construcció de 488 cases.

Els dos han explicat que “hui s’ha conegut un nou capítol en la història del macro PAI de Llíber. Aquesta promoció urbanística la va aprovar el municipi de la Marina Alta l’any 2000 i ara, l’Ajuntament de Llíber liderat pel Partit Popular pretén executar-lo sense adaptar el projecte a les demandes legals actuals i tenint una llicència d’impacte ambiental de l’any 1990”.

Gerard Fullana i Ximo Perles, diputats de les Corts Valencianes i de la Diputació d’Alacant respectivament i representant a Compromís, han interposat una demanda davant la Guàrdia Civil de Calp aquest divendres 28 de juliol. En el document presentat “s’adverteix d’un possible delicte mediambiental on l’empresa promotora VAPF i l’Ajuntament de Llíber serien responsables directes”. Com que, i segons els fets denunciats i que s’il·lustren en diverses imatges al llarg del document, “aquestes últimes setmanes s’han produït treballs sobre el terreny on volen desenvolupar el macro PAI de Llíber amb gran maquinària i provocant moviments de terra, extracció de roques i altres moviments que alteren el paisatge natural. Tot això sense tindre la pertinent llicència urbanística tal com determina la normativa”.

Aquesta denúncia es va fer també per part de “desenes de persones integrants de la plataforma ciutadana Salvem la Vall”. Segons va explicar Compromís, eixa associació “va demanar explicacions a l’equip de govern respecte a aquestes actuacions públicament al plenari de Llíber i allí el batle va acceptar que les actuacions que s’estaven fent actualment sobre la Muntanya Llarga no tenen llicència”. Tot això ha portat els valencianistes a prendre una decisió: “denunciar davant les autoritats pertinents les actuacions que l’empresa promotora està realitzant amb el silenci administratiu i la passivitat de l’Ajuntament”.

Aquest nou capítol se suma ja a un “extens expedient de contradiccions i informes desfavorables a la construcció d’aquest projecte”, segons van agregar. La setmana passada “coneixíem un informe que determinava que aquestes quasi 500 noves cases que pretenen construir en una de les poques muntanyes verges de la comarca (Muntanya Llarga) suposaven un greu perill per a tots els pobles de la Vall del Pop, ja que aquesta construcció podria deixar durant mesos sense aigua pobles com Llíber, Alcalalí o Benissa”.

Després es va fer públic un informe de la Conselleria de Medi Ambient que “adverteix a l’Ajuntament que aquestes cases mai podrien tindre la cèdula d’habitabilitat perquè no garanteix el compliment de les característiques bàsiques d’habitabilitat per no tindre els recursos hídrics assegurats”. En paraules del diputat Gerard Fullana, “aquesta denúncia és en nom i representació de totes les persones que no volen veure com es destrueix el seu territori i posen en perill tindre serveis bàsics com l’aigua. L’empresa diu que està netejant camins i la maquinària que allí hi ha i els treballs que s’estan fent diuen tot el contrari”.

Per la seua part Ximo Perles ha destacat que “aquesta denúncia s’efectua perquè l’Ajuntament ens està donant unes explicacions poc convincents. Ens diuen que hi ha aigua garantida, però no de quina forma, ens diuen que estan netejant camins, però ho fan amb maquinària pesant i extraient terra. Tot això mereix ser aclarit i si no és administrativament, serà judicialment”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?