Cultura

Susana Lliberós, Anna Rúbio i Joan Josep Cardona, premis 25 d’Abril de Benissa

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari LAS PROVINCIAS el 26 d’abril de 2008:

El món literari comarcal no va faltar a la cita del lliurament dels premis literaris 25 d’Abril al Centre d’Art Taller d’Ivars. Un acte cultural que va obrir oficialment les festes patronals de Benissa, en honor a la Puríssima Xiqueta, que rebrà aquesta vesprada la seua ofrena floral.

En la taula presidencial es van asseure el president d’honor de la 28 edició dels premis literaris: Joan Borja; el representant de l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert, Ramón Baldaquí; el regidor de Cultura, Jaume Ortolà, i el batle de Benissa, Juan Bautista Rosselló.

El mantenidor va ser, Lluís Fornés, més conegut per “Lluís el Sifoner” i va amenitzar l’acte el grup Dolç Tab Jazz
Project, l’ànima del qual és el dolçaina Josep Alemany.

Primer, va eixir a l’escenari la premiada en poesia, amb 2.000 euros, Susana Lliberós, que va explicar que la seua obra Cel·les té tots els grans temes i l’amor sempre està present. En síntesi, són com xicotetes cel·les. La guanyadora en la modalitat de narrativa curta, Anna Rúbio, va captivar el públic amb la lectura d’un dels seus 26 relats dels quals consta la seua obra Cabdells devanats. Encara que de diferents estils, els protagonistes sempre són les persones.

Rúbio va indicar que “de vegades, els somnis es compleixen”, referint-se a l’aspiració i impuls que la seua família, especialment els seus pares i el seu professor li havien donat per a escriure i aconseguir el premi, també valorat en 2.000 euros.

Premi al cronista local

El benisser, cronista oficial de la vila, Joan Josep Cardona va rebre el premi d’investigació per la seua obra “Diccionari d’Història de Benissa”, dotat amb 2.500 euros.

Cardona va citar al premi Cervantes Gelman i al nobel Saramago, en relació amb els escriptors que “tenim l’obligació moral d’escriure constantment”.

El benisser premiat va ser crític i va indicar que cal “rescatar la memòria amb l’escriptura, la literatura”. La seua obra local ha tardat set anys a veure la llum, però ja l’any passat va decidir donar l’últim i definitiu pas que li ha valgut el premi.

Certamen de pintura

Durant l’acte, van ser també guardonats el premi i els accèssits del certamen de pintura Salvador Soria. El “benissero d’adopció” no va poder estar en l’acte, però la seua veu va estar a través de l’escriptor benisser Bernat Capó.

Álvaro López Tamarit, premi de pintura, amb 5.000 euros, i els tres accèssits, van convidar el públic a contemplar les seues obres i jutjar-les en la mostra exposada.

Després de les paraules de suport editorial de Ramón Baldaquí, de l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert i les del regidor de Cultura, Jaume Ortolà, qui va glossar la cita històrica del 25 d’abril i la dels premis, dels quals va dir són “nervi, cervell i cor d’un país”, va intervindre el president d’honor d’aquests premis 2008, l’escriptor i professor Joan Borja.

Borja va fer de la trajectòria històrica dels premis un conte, amb protagonistes reals, sense oblidar els “pares” dels mateixos. El relat apassionant que va contar Borja va servir per a homenatjar els premis, jurats i premiats.

Finalment, el batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, va tindre paraules d’elogi per a qui va ser director de l’extensió universitària de Benissa, el jove escriptor alteà Borja, i que “es feia un lloc en la llarga llista de presidents d’honor”.

Porta d’entrada de les festes

Roselló va recordar que la data que es commemorava era un “homenatge a les senyes d’identitat d’un poble”. Els premis literaris són, va indicar Rosselló, “la porta d’entrada de les festes. Benissa és culta perquè inicia les seues festes patronals amb aquest acte”, va indicar.

Respecte als actes festers, cal ressenyar que anit es coronaven les regines Nekane Soto Sierra, regina infantil, i Andrea Baidal Noguera, regina major.

Hui serà el dia de l’ofrena de flors a la patrona. L’entrada de la murta serà al migdia i ja de vesprada, es concentraran tots els festers, grups i veïns per a la cercavila fins a l’església on es farà l’ofrena i s’imposarà les medalles als festers.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?