Cultura

L’historiador medievalista d’origen benisser Vicent Baydal, nou cronista de València

Vicent Baydal
Vicent Baydal

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha anunciat que l’Ajuntament de València distingirà pròximament a l’historiador medievalista Vicent Baydal com a nou cronista del cap i casal “per la seua extensa tasca d’investigació i documentació sobre la història de València”.

La regidora Tello ha comentat que “l’Ajuntament té entre les seues funcions prestigiar els guardians de la memòria col·lectiva. Els cronistes de la ciutat tenen la responsabilitat de rescatar el temps viscut, i pensem que Baydal és una persona amb un bagatge molt ric en aquest sentit i que podrà fer aportacions molt valuoses”, han informat fonts municipals.

Baydal (Oliva, 1979), que ha viscut des de sempre en la capital valenciana, és llicenciat en Història per la Universitat de València i doctor pel CSIC amb una tesi sobre els orígens de la Generalitat i el parlamentarisme en el Regne de València durant la baixa Edat mitjana.

Al llarg de la seua trajectòria acadèmica i professional, Baydal ha participat en deu projectes, xarxes i grups d’investigació especialment relacionats amb la història del parlamentarisme baixmedieval. Igualment, ha desenvolupat investigacions sobre les cròniques reials, les fonts epistolars municipals i la construcció de les identitats col·lectives al llarg de la història, alhora que ha publicat més d’una trentena d’articles acadèmics en diverses llengües.

Baydal també és autor de llibres de divulgació com València no s’acaba mai, Del Sénia al Segura. Breu història dels valencians, Els valencians, des de quan són valencians? o Vent de Cabylia. Històries de la història dels valencians. Igualment, ha coordinat durant dos anys les jornades de “La València Contada” sobre la història dels barris de València.

D’aquesta manera, València se situa al costat d’altres ciutats com Madrid o Barcelona -que han comptat amb diversos cronistes municipals- i amplia el seu equip de cronistes de la ciutat d’un a dos membres.

Ser cronista de la ciutat de València és un títol honorífic, vitalici i no remunerat, i obliga als que el reben a emetre la seua opinió sobre els temes que l’Ajuntament els consulte.

Pel seu interés hem reproduït aquest article aparegut el 21 de febrer de 2020 a la web del diari EL MUNDO.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?