Cultura

El Runar inicia un cicle de conferències sobre l’urbanisme a Benissa

Aquest nou cicle del Runar pretén oferir algunes claus per analitzar, comprendre, identificar i compartir l’estima pel patrimoni urbà de Benissa. Planteja una reflexió sobre la societat del nostre poble al llarg de la història, feta sobre la mirada a la seua concreció material en l’estructura física de la ciutat: en l’espai urbà i el patrimoni construït. En l’urbanisme i l’arquitectura, com a reflex d’una cultura, d’una manera d’entendre el món, d’unes condicions socials, polítiques i econòmiques que al llarg del temps han cristal·litzat en la ciutat construïda que habitem, veritable registre en cada moment del seu temps històric, dels esdeveniments polítics, econòmics i culturals, dels seus anhels i també dels seus mites.
La ciutat és per tant en la seua totalitat un patrimoni col·lectiu, feta, desfeta i tornada a construir, de permanències i transformacions en un procés dinàmic en el temps i per això sempre inacabada, oberta a noves maneres de pensar-la, que ens porta a obrir també una reflexió sobre el seu futur.

Per tal d’abordar els temes s’ha proposat els següents actes que es desenvoluparan al llarg de l’any 2006:

– Divendres 17 de febrer, 20.30h
Conferència: “Orígens i formació de la ciutat històrica de Benissa ss.XIV-XVIII”. A càrrec d’Antoni Banyuls i Pérez. Universitat d’Alacant.

– Divendres 17 de març, 20.30h
Conferència: “La sala del consell de la Vila de Benissa en el marc de les llotges a la comarca de la Marina Alta”. A càrrec de Josep Ivars i Pérez. Arquitecte.

– Divendres 7 d’abril, 20.30h
Conferència: “L’eixample i la nova societat burgesa, ss.XIX-XX. L’edificació del temple parroquial de la Puríssima Xiqueta”. A càrrec de Joan Josep Cardona Ivars. Cronista oficial de la Vila de Benissa”.

– Divendres 12 de maig, 20.30h
Conferència: “Els nous temples per a la cultura i l’educació: l’arquitectura escolar al 1r terç del s.XX. El grup escolar Alicia Pestaña o Escoles Velles de Benissa.” A càrrec de José Luis Oliver Ramírez. Universitat d’Alacant.

– Divendres 20 d’octubre, 20.30h
Taula redona: “De l’autarquia al turisme. Tradicionalisme i temptatives de modernitat.”. A càrrec de diferents personalitats protagonistes de la vida política i social de l’època a Benissa.

– Divendres 17 de novembre, 20.30h
Taula redona: “Urbanisme i democràcia”. A càrrec dels alcaldes i/o regidors de l’època democràtica de Benissa.

– Diumenge 3 de desembre, 11.00h
Visita guiada: “Recorregut per obres representatives dels períodes històrics considerats al llarg del cicle”. A càrrec de Joan Josep Cardona Ivars i Antoni Banyuls i Pérez.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?