Cultura

Bernat Sòria tancará el cicle dedicat a la diabetis en la seu universitària de Benissa

La seu universitària La Marina ha preparat un cicle de xerrades per a analitzar una enfermentat pròpia del segle XXI, la diabetis, considerada com una autèntica epidèmia ja que supera el 10% dels majors de 65 anys i el 20% en els de 80 anys. El coordinador d’aquest cicle és Josep Xavier Esplugues, professor de la Universitat d’Alacant, i s’ha programat una conferència cada primer divendres de març, abril, maig i juny. Hi intervindran autèntiques especialistes en la matèria com Dolores Moral Cayuela, infermera del Centre de Salut de Benissa (2 d’abril), i Luis Arribas Palomar, endocrinòleg de l’Hospital Marina Alta (7 de maig). A més a més, Bernat Soria Escoms, catedràtic de l’Àrea de Fisiologia de la Universitat Miguel Hernández, tancarà aquest curs monogràfic el 4 de juny.

Bernat Sòria és, a hores d’ara, el responsable de les investigacions en cèl·lues mares pancreàtiques i un científic de renom a escala internacional. Esplugues va dir que “en la conferència de Bernat Sòria esperem trobar una llum d’esperança, amb la insinuació de noves vies per a dominar l’epidèmia de la diabetis”. “Soria”, va afegir, “ben bé podria ser un nou heroi de la medicina amb els seus treballs, equiparable a Henner qui va descobrir la vacuna de la pigota, eradicada des del 1979 i avui en dia l’única malaltia vençuda per la ciència”.El 1997 hi havia al món 143 milions de diabètics i es calcula que el 2025 n’hi haurà més de 300 milions. I hi ha qui preveu que per al 2020 una quarta part de la població adulta patirà diabetis.

LA MILLOR DIETA

La primera de les conferències va estar a càrrec del mateix Josep Xàvier Esplugues i tractà sobre qué convé menjar, amb una sèrie de recomanacions mèdiques i bioquímiques per a gaudir d’una alimentació sana. Al llarg de la xerrada s’analitzaren temes com el colesterol, el sucre, la insulina, la dieta mediterrànea, els productes light i la cuina ràpida, entre d’altres. Per a Esplugues, l’obesitat és una altra de les anomenades malalties de la civilització, perquè al voltant del 30% de la població adulta té excés de pes, un problema de salut relacionat amb l’estil de vida occidental, els trastorns del comportament alimentari i el sedentarisme. En l’altre costat es situen les malalties derivades del dèficit de pes vinculades amb les tendències obsessives del culte al cos que duen aparellats cassos d’anorèxia i bulímia.

El doctor Esplugues va dir que en la dieta actual destaca l’augment en el consum de fècules (sucre refinat) de ràpida absorció i de greixos saturats. “Molts infarts, moltes trombosis i molts càncers es podrien evitar, simplement, amb dietes més equilibrades”, en opinió d’Esplugues. La millor dieta seria aquella integrada per un 55% d’hidrats de carboni (cereals, llegums, arròs, etc.), un 10% de greixos i la resta de proteïnes i vitamines. A més, és ben recomanable l’ús d’oli d’oliva per a fer el menjar i consumir bona cosa de peix blau i verdures.

També es va parlar de l’anomenada dieta meditarrània, “un invent dels americans”, segons Esplugues. És, més aviat, una forma de cultura, perquè no suposa cap sacrifici, lligada als pobles de la Mediterrània que, malauradament, està perdent-se. És una forma de menjar amb propietats cardioprotectores per la seua varietat, frugalitat i pobresa des del punt de vista energètic. Per això, Esplugues va recomanar menjar una gran varietat de productes, mantenir el pes, menjar en familia, consumir més peix que carn, utilitzar olis vegetals i fibra, anar amb cura amb la sal i donar llet materna als nadons fins el 6 primes mesos, com a mínim.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?