Cultura

El Premi 25 d’Abril de Benissa recau en una novel·la intimista sobre una anciana

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda el 29 d’abril de 2000 al diari El País:

Carles Cortés (Alcoi, 1968) va decidir assumir un repte l’estiu passat. Sent home, volia comprovar si podia endinsar-se en la psicologia femenina. Va escriure una novel·la curta que va titular provisionalment “Els somnis d’Eva”, en què el monòleg d’una dona de 74 anys li serveix per a retratar les espanyoles nascudes als anys vint, molt marcades pels esdeveniments de la Guerra Civil i la postguerra. El dijous, quasi un any després, Cortés va recollir el Premi 25 d’Abril de Benissa de novel·la en Català.

De formació teòrica no caminava precisament escàs: aquest doctor en Filologia Catalana va escriure la seua tesi doctoral sobre l’escriptora Mercè Rodoreda i, després, en l’àmbit professional, s’ha dedicat a estudiar la literatura de dones. “Sempre s’ha suposat que les dones escriuen novel·les psicològiques i els homes sobre guerra i aventures. Jo volia trencar aquests límits i traçar un retrat intimista de la psicologia de la dona”, va assenyalar l’autor.

A partir d’una sensació de fred que desperten uns determinats records, Eva fila per als seus néts un relat dels esdeveniments que van marcar la seua vida. Els somnis als quals fa al·lusió el títol són premonicions que es van convertir en realitat. Cortés va procurar fugir de la documentació externa, encara que sí que va recopilar anècdotes de les dones majors de la seua família per a després dotar-les de contingut.

El 25 d’Abril està dotat amb 150.000 pessetes i implica la publicació de l’obra en Columna, una de les principals editorials en llengua catalana.

Enllaç
Notícia original


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?