Cultura

Els experts pronostiquen a Benissa que la natalitat augmentarà en la pròxima dècada

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda el 20 de setembre de 1998 al diari El País:

Els experts en demografia reunits aquesta setmana a Benissa mantenen que l’índex de natalitat augmentarà en la pròxima dècada. Així, la professora Anna Cabré, de la Universitat Autònoma de Barcelona, explica que “els índexs de natalitat tan elevats del període 1967-1977 fan preveure un important grup de persones en edat fèrtil, que està retardant el seu matrimoni i la gestació dels seus fills (entre els 30 i 40 anys), mentre que la generació posterior, de tendències més conservadores, tindrà la seua descendència entre els 20 i 30 anys. Això provocarà la coincidència entre la gestació dels fills de dues generacions, per la qual cosa es duplicaran els índexs normals de natalitat”.

La professora i directora del Centre d’Estudis Demogràfics estableix que el 2010 es produirà un petit boom demogràfic en coincidir aquestes dues generacions. “La piràmide poblacional no s’invertirà d’una manera tan brusca com els índexs dels últims anys apuntaven”. Anna Cabré és una de les demògrafes, més destacades que han participat en el I Fòrum Europeu de Benissa que durant tota la setmana ha reunit un centenar d’alumnes i professionals interessats en els canvis socials del nou segle i en els comportaments poblacionals del vell continent. “Europa: present, passat i futur” és lema general d’aquesta primera trobada en què va participar l’exministre socialista, Pedro Solbes. Amb la tesi de la professora Cabré les pensions i la cobertura social per a les persones que en l’actualitat tenen entre 30 i 40 anys estan garantides. “A més, la generació que es jubilarà llavors, que va néixer entre 1937 i 1945, és una generació més reduïda demogràficament, a causa de l’elevada mortalitat infantil dels anys de guerra i postguerra”, agrega la professora. Al País Valencià, segons les dades del professor de la Universitat d’Alacant Vicente Gozálvez, en 1991 es va registrar un descens en el nombre de xiquets menors de 10 anys, però la tendència general és d’altes taxes d’excedents naturals i lent creixement poblacional. Per la seua banda, la investigadora catalana, que no disposa de dades exactes sobre les taxes de natalitat previstes, també va fer referència durant les jornades a la situació en què es troba la dona, i especialment la d’avançada edat. “Fins fa unes dècades no hi havia dones que superaren els 70 anys, i ara elles assumeixen el paper de mares que cuiden dels seus néts i ajuden en les tasques de la llar als seus fills”, va indicar Cabré. Les estadístiques demostren com l’esperança de vida és set anys superior en les dones que en els homes.

L’envelliment poblacional va ser una altra de les qüestions que va centrar l’atenció en les sessions dedicades a la demografia. Antonio Abellán, del Centre Superior d’Investigacions Científiques, va recordar que “fa un segle només un 3% del Producte Interior Brut dels països europeus es dedicava a jubilacions, i ara supera el 30%”. En aquests moments, la Unió Europea té 57 milions de persones en edat avançada que necessiten algun tipus de cobertura.

Limitar la immigració

Durant el Fòrum de Benissa, que organitza la Universitat d’Alacant es va apuntar la necessitat de replantejar les polítiques d’immigració. “La població europea necessita immigrants que assumisquen determinades funcions, però hem d’aplicar contingents d’immigració controlada”, va dir Josep Bernabeu, professor de la Universitat d’Alacant, que va advocar per regularitzar l’entrada d’immigrants. Els participants van convidar els governs a “aplicar polítiques d’integració obertes, que respecten la pluralitat de cultures”. Pierre Jean Thurmerelle, de la Universitat de Lille (França) i Luigi di Comité de la de Bari (Itàlia) van destacar que s’han produït importants canvis en la procedència dels immigrants.

Enllaç
Notícia original


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?