Cultura

El Casal Jaume I ret un homenatge a un pilot republicà benissenc

El Casal Jaume I de Benissa ha organitzat per al divendres que ve 31 de març a les 20.30h a la Seu Universitària La Marina una xerrada en què es recordarà a Francisco Llopis, un veí de la localitat que va arribar a combatre al costat dels russos en la Guerra Civil. Llopis es va enrolar com a voluntari en 1938 en l’escola soviètica de pilots de guerra de Kirovabad. La fi del conflicte bèl·lic va coincidir amb una estada seua a la URSS. A pesar de sol·licitar la repatriació a França i Mèxic no va poder eixir del país comunista.

A l’inici de la Segona Guerra Mundial, Llopis, al costat d’altres 149 pilots, va ser internat en un camp de concentració stalinista. Després de diversos anys d’estar pres per presons de la URSS i un bandejament a Sibèria, Francisco Llopis va tornar a Espanya en 1956 al costat d’altres presos franquistes de la División Azul.

En l’acte del divendres, Antonio Calzado, Doctor en Història per la Universitat de València oferirà la xerrada “El benissenc Francisco Llopis: memòria d’un aviador republicà supervivent a la Unió Soviètica”. La dona i la filla de Llopis rebran una placa d’homenatge.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?