Cultura

Cardona recull en un llibre la història de la partida de Pinos

La Comissió de Festes de Santa Bàrbara 2005 i l’Associació de Veïns de Pinos han editat un llibre que recull la història de la partida rural de Pinos. La tasca de recollida de dates i de l’escriptura ha estat encomanada a Joan Josep Cardona, cronista oficial de Benissa i arxiver de la Parròquia de la Puríssima Xiqueta i Sant Pere Apòstol. Es tracta, si més no, d’un volum que abasta des d’una descripció del medi físic i d’antecedents històrics i documentals de la partida fins a l’origen de l’assentament humà, l’economia, la comunitat familiar, les festes i la medicina popular. També hi ha uns apartats dedicats a les narracions, les rondalles, la mitologia, el parlar i els aspectes sociològics, és a dir, les relacions entre comunitats i l’associacionisme. El llibre es completa amb una selecció de fotografies actuals i antigues de la gent, les cases, les festes, les tasques del camp, etc. A més a més, hi ha també una relació dels propietaris actuals de les cases de Pinos i la seua ubicació en un plànol.

La presentació oficial del llibre, que porta per títol “Pinos, una societat humana a la Serra de Bèrnia”, es va fer a finals de la setmana passada a la Seu Universitària de La Marina. A l’acte hi assistiren l’autor, Joan Josep Cardona, Jaume Castells, que ha fet el pròleg, Francisco Ferrer, president de l’Associació de Veïns de Pinos, Antonio Torres, primer tinent d’alcalde, i Joan Lluís Cardona, que s’ha encarregat de la correcció d’estil. Castells va dir que el llibre “recopila la memòria de la gent de Pinos”, mentre que Ferrer va qualificar el volum com “una eina necessària per no perdre la història de la partida”.

Per la seua banda. Joan Lluís Cardona va fer menció de l’estil donat al llibre a fi de fer-lo de fàcil lectura, eliminant moltes dades tècniques i utilitzant un valencià comprensible a la gent. Joan Josep Cardona es va referir a Pinos com “un poble dins del poble, una partida amb personalitat pròpia” i va agrair la col·laboració de totes les entitats i les persones que han col·laborat en el finançament de l’obra. Finalment, el primer tinent d’alcalde va subratllar la tasca que fa Cardona com a cronista oficial de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?