Cultura

Capó reviu la història de la Criminala amb una segona edició del seu llibre

“La Criminala” és una novel·la curta que Bernat Capó va escriure fa ja alguns anys i que recreava uns fets reals i esgarrifosos -l’assassinat d’un xiquet a les mans de la seua madrastra- que van ocórrer a principis del segle XX i que han romàs en l’imaginari col·lectiu de Xàbia. La primera edició d’aquest llibre comptava amb il·lustracions de l’artista Joan Castejón.

Ara, l’Ajuntament de Xàbia ha reeditat aquesta novel·la en la qual Bernat Capó relata amb realisme els fets, però els amaneix amb descripcions i traços psicològics dels personatges. La reedició manté els dibuixos de Castejón, inclòs el de la portada, que és el d’Úrsula, la criminala, morta en un balancí.

El nou llibre se sembla molt al primer de “La Criminala”. La diferència és que se substitueix el pròleg d’Enrique Bas Espinós, llavors batle, pel de l’actual alcalde, Juan Moragues, i el d’Ildefons Leyda Pineda.

La novel·la acaba amb l’aclariment de Bernat Capó que la història és “verídica” i “els noms dels seus protagonistes són els seus propis”. Els fets relatats van ocórrer entre 1920 i 1947. L’escriptor de Benissa es va cerciorar en el Jutjat de Pau de Xàbia i va revisar les actes de defunció dels protagonistes.

“La Criminala” és una excel·lent novel·la curta en què Bernat Capó mostra els seus dots d’escriptor i recupera una història tràgica i violenta que ha quedat en la memòria dels xabiencs. Aquest llibre aclareix els fets i els recrea amb gran mestratge literària.

L’encarregat de presentar aquesta segona edició fou el bibliòfil Manuel Bas Carbonell, qui va fer un repàs per la trajectòria literària i periodística de l’autor. Durant la seua intervenció, Bas Carbonell va recordar com allò que va envoltar aquesta llegenda, la família i el xalet, “han caigut abatuts per la maça i per l’excavadora”. “Un xalet”, va afegir, “que formava part del nostre patrimoni cultural i que, com tants altres, desgraciadament van desaparèixer davant l’envestida del turisme i la construcció.”


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?