Preguntes: Casa Abadia

Estimat Joan Josep,

Hui he passat al costat de les ruïnes de l'antiga església. Per cert em sembla molt bé que s'investigue aquest lloc i amb això part de la història del nostre poble. També pense que s'hauria de fer en tot el recint, no sols en un troç del que era l'antiga església.

Però bé, la meua pregunt no anava per ahí. Al estar mirant els treballs que estan fent-se, he vist al costat l'antiga casa badia, i se m'ha acudit i al mateix temps he pensat com una casa què, es suposa que era propietat de l'església o del poble, com va passar a ser propietat privada. Tens notícies de com es va transmetre aquesta propietat a mans privades?

I amb això no vull clavar-me per a res amb els actual propietaris.

Paco Pi

Curiosament estic interessat en temes de la Desamortització, molt relacionat amb la pregunta que en fas. És un treball apassionant, dur, complicat i amb un enrevessat trencaclosques jurídic. No és cap de broma treballar eixe aspecte de la nostra història. De la documentació que treballe, i et dic que tan sols estic al primer tram, no en consta que la Casa Abadia fora propietat de la parròquia. De les finques amortitzades per l’Estat, i de moment (dupte que en trobe) no n’hi ha cap que faci referència a cases. De moment prou tinc en intentar traure en net la qüestió de les finques rústiques. La casa pertanyia a la familia dels Ortenbach-Feliu. Els nous propietaris la compraren a ells. Això en la contemporaneitat. Molt probablement aplegara als Feliu per part dels Morell en encreuaments familiars, però, de moment això no ho he tocat. La parròquia, fins al temps de mossèn Francisco Martínez (1939)no tenia casa-abadia en propietat. El propi mossèn Francisco va viure llogat molts anys a la casa que actualment és de Pepe Moragues “Borino”. A darrers dels anys quaranta la parròquia va fer obres en un solar fronter a eixa casa i va edificar la vivienda parroquial. A l’altre costat de l’església (la que es va tirar per fer el passatge) es construí un edifici per a hostatjar als vicaris. De fet eixe edifici fou llogat a particulars, mentre que la planta baixa va ser la primera seu de la CAM (per aquell moments Caja de Ahorros del Sureste de España).

D’eixa forma, estimat amic, caldrà esperar, i tindre paciencia fins que algun dia avancem una mica més en eixe, ja et dic dur treball d’historiar les propietats.

Voleu deixar un comentari a la notícia?