Pregunta: llibre sobre la història de les festes

La veritat és que en vista del llibre sobre la història de les festes que ha eixit, només puc dir que espere ansiós que publique eixe estudi que diu tenir preparat.

Espere que siga prompte.

Encuriosit

El llibre és el resultat d’una certa curiositat que jo tenia. Curiositat filla de la normalitat que es pot tindre quan fas alguna investigació per a un treball concret. Van ixit informacions que no tenies intencions de buscar, i, al remat vas interessant·te fins donar forma a un treball. El vaig acabar en l’any 2001, i, a poc de tindre’l enllestit vaig tindre ocasió d’assistir al mes d’abril de 2002 a la presentació a València (Paranimf de la Unviersitat) del llibre “La festa reinventada” de la que és autor Gil Manuel Hernàndez. En certa forma és el que abans havien fet Josep Enric Gonga (Les festes de la Safor)o els magnífics treballs d’Àlvar Monferrer (La nit de Sant Joan, Sant Antoni, etc.) publicats per la Universitat de València, sense oblidar a l’eminent Antonio Ariño. En definitiva treballs seriosos, amb rigor i criteri i cordials de llegir.

El meu estudi, i a mida que vas adquirint més informació, va canviant i introduint més aportacions. Hui ja no s’assembla en res al projecte inicial. És a dir que ha anat inrinquint·se. Per tant pagava la pena no corre massa en l’edició.

Es fonamenta en el clàssic “Any fester”, és a dir que mes a mes va donant·se tot el que es sap de les festes que fem a Benissa. Així gener pot començar amb el final del cicle de Nadal i la Fira, com febrer pot entendre del Carnestoltes, de la festa del dimecres de Cendra, i així fins acabar per desembre.

Es mou molta, i curiosa informació, on, per exemple parla de festes desaparegudes (la de Sant Lluis Gonzaga, la dels Mayos, la del “Raval de fora”), i per suposat de la de la Puríssima. Remuntant·nos, i citant cronològica i documentalment els seus inicis.
A mi, com autor, m’ompli i en satisfà. Ara, això és el que jo pense.

He dit en algun lloc del fòrum que vaig oferir el treball a una comisió de festes de fa uns anys (no molts) per a veure si el volien publicar. ¿Què vols que et diga?. Millor que no sigam parlant. Aquelles bones persones prou tenien amb altres assumptes d’orquestres i castells. Però que era una bona oferta, jo crec que si.

És un llibre, que segons les característiques d’edició, pot ser semblant en material emprat, tractament de fotografies i documents al que han fet els festers de 2008, però, és clar, amb unes altres intencions.

Això és una quantitat de diners que jo no puc fer front com editor. Crec que deuriem entendre, i diferenciar, què és l’autor i què és l’editor.

El llibre està ahí. ¿Pot editar·ho una nova comisió de festes?. Si que pot.¿Ho pot fer l’ajuntament? Si que ho pot fer.

¿Que no s’edita?. No passa res. Jo he fruit fent un llibre que a mi m’ha donat moltes satisfaccions confecionant·lo.

……i gràcies per donar·me ocasió de parlar d’una benvolguda criatura, com és per a mi qualsevol llibre que treball.

Voleu deixar un comentari a la notícia?