Pregunta: la Puríssima Xiqueta

La diversitat de temes per conèixer de Benissa és gran però, en aquesta primera participació, voldria conèixer més de prop la història de la seua estimada patrona: la Puríssima Xiqueta. Sé que la història de la imatge és coneguda per tots els benissers i benisseres, i que la conten amb orgull a visitants i forasters, tal i com jo la vaig conèixer. Però, Joan Josep, ¿podries contar aquells aspectes més importants de la història de la imatge i al mateix temps, traure a la llum alguna anècdota o fet curiós sobre la mateixa que no siga massa conegut?

Gregal

La Puríssima Xiqueta, a creients o no creients, els motiva. La dimensió espiritual que ocupa entre els benissers força la creativitat en tots els aspectes. Deurien haver altres motivacions. De fet n’hi han, però no amb la potència que s’emet des de els voltants de la Puríssima. ¿És la tradició, la força de l’història…? No sé, però la seua icona ha propiciat el creixement del poble en les seues diferentes vessants. L’espiritual, per tant, integra el punt que més adhesions congria. Des d’aquesta perspectiva s’ha fet art (diverses pintures, gravats, altars, himnes), arquitectura (temple parroquial) i associacionisme de tot tipus. El petit món del poble en té prou, en sembla a mi, amb aquesta devoció.

Han reflexionat sobre això antics i preclars conreadors de la lletra que m’han precedit en aquesta afecció. Continua suscitant escrits de tota mena que tenen la seua manifestació més preclara en articles que es publiquen a la revista de festes. Molts son humils i altres una mica més ambiciosos. Però uns i altres han evidenciat un sentiment lògic d’estima per la icona que presideix la seua vida i abans la dels seus pares. A mi, personalment, mirant eixe quadre en ve a la memòria que la meua cadena genealògica l’ha mirada abans. Li obririen el cor i es confortarien en la pregaria. Això ja és important.

Com et dia n’hi han testimonis escrits en forma de bones monografies (Furió i Fabregat). Infinitat d’altres aportacions. En la meua “Historia de la Parroquia de Benissa” es tracta de tocar alguns aspectes. Jo pense que amb l’aportació del P.Fabregat, queda la cosa prou aclarida. ¿Que caldria revisar i actualitzar aquella monografía?. I tant. Però siga el que siga ens ha servit a tots com a guiatje. Pensa que el P.Fabregat era un bon cronista i , a més participava del testimoni dels més vells que li contarien coses de la Puríssima. El seu aplec de tradicions és molt bo.

Tal vegada el que es deuria de fer es escriure una documentada bibliografía sobre la Puríssima. Seria una bona proposta per a la gent jove tan preparada que tenim ara a Benissa. Podria ser fins i tot un treball de fi de carrera. Material n’hi ha. Si això es fera estic segur que seria una magnifica i excel·lent aportació al patrimoni col·lectiu dels benissers.

Salutacions cordials.

Voleu deixar un comentari a la notícia?