Pregunta: la Fundació de l’Asil

Estimat senyor cronista:

Pot vosté donar una visió històrica de l'honorable Fundació de l'Asilo de Benissa?

Gracies.

El Xiquet de la Pendalé

Acabe d’obrir el correu. Ara, com s’havia previst fa un temps, la meua vida s’ha tornat itinerant. Benissa és la base on s’està esporàdicament. Així anem fent. Perdò pel retràs en contestar, i per la gratuita confesió. Anem al gra.

Res millor per a informar·te que una lectura als següents treballs: LA BENEFICÈNCIA A BENISSA (publicada per mi a la revista de festes de la P.Xiqueta de l’any 1996) i LAS FUNDACIONES DE BENISSA (publicada per Juan Carlos Esteve a la revista de festes de la P.Xiqueta de l’any 2000).

José Luis Luri publicà al seu llibre “Calpe, tierras y almas” (vol.1) coses sobre l’Asilo. A la pàgina 220 inclou el llistat dels que compraren les terres quan les va posar a pública oferta el patronat.Allí podràs veure com les finques més grans com L’Alfama,L’Albinyent i La Teuleria, foren adquirits pels seus antics arrendataris (Esteve Giner,Josep Ferrer i Josepa Cabrera), pero…. altres, que no eren arrendataris com les firmes VAPF, MONTE CALPE (Porsellanes)i Alfonso Iborra i germans, es quedaren amb les grans possessions del Pla de les Vinyes, Fanàdics de Romano, L’Empedrola i les Calcides. El preu més alt d’una finca fou el de Les Calcides valorat en 15.000.000 Pts. Bellita no va eixir a la subhasta per impedir·ho don Paco Torrres, familiar de la fundadora perquè, en aquells temps, Don Paco, com així li diem els benissers, tenia interès en restaurar la casa, tal i com va fer amb la del carrer Desemparats i dedicar·la a residència estiuenca.

Pense com tu que moltes finques eixiren a un preu rebentat tot, però eren les valoracions pericials que es feren. I menys mal que l’Ajuntament de Benissa es va quedar tota La Costa que ha servit després per a terrenys del camp de futbol,institut i centre de salut. Caldrà veure si, com aquell temps, l’Ajuntament deixa alguns espais lliures per a usdefruit general del poble.

Voleu deixar un comentari a la notícia?