Pregunta: graffitis comunistes

En un dels Forums d'INFOBENISSA, comentes de passada l'existència d'uns graffitis amb simbologia comunista que romangueren en les fronteres de diverses cases del poble durant bona part del franquisme.

Creus que són testimoni del període de la Guerra Civil o posteriors? Hi hagueren d'altres per Benissa?Hi haurà alguna foto? Com és que duraren tant de temps?

T'agraïria ens informares del que recordes al respecte amb més detall. Gràcies

Tombaturons

Els graffiti dels que parlem n’eren dos.

El de la casa del tinent Cuello era l’anagrama del Partit Comunista (corbella i martell entrecreuats). Tindria una mida d’uns 25 cm. i estava fet amb pintura negra i prou esborratjada per efecte de la llum solar. Estava situat a una altura del terra d’uns tres ó quatre metros i pràcticament al costat del balcó que dona al carrer de Frai Humilde. Nosaltres els xicons el miravem de la forma en que intuiem les coses prohibides (com ara sentir parlar de Radio Pirenaica, els Maquis, etc.). Eren sentiments contradictoris a meitat camí entre la legenda, la por i l’angoixa. L’anagrama anà perdent a poc a poc la seua contundència per quan la ja esmentada llum solar i les pluges, i no repintar·se, el féren anar a poc a poc desaparèixer.

L’altra pintada estava al cantó següent (és a dir al carrer Sant Pere) i a una altura de metro i mig del terra. Tindria una mida lineal de tres a quatre metros. Les lletres s’endevinaven prou grans i d’una mida de 40 cm. aproximadament. Tan sols es llegia, o s’endevinaven, dues paraules”España” i “españoles”. La resta de les paraules s’havia procurat esborrar·les amb més cura. Estaven pintades amb pintura vermella. La gent major dia que eren dels “rojos”. Jo sospite que es farien poc abans de la guerra. No crec fora dins d’ella. I ho fonamente per quan es sabut que en eixe breu interval de temps es prodigaren gestos (explosions de coets davant les portes de cases de persones significades,solicituds de que no tocaren les campanes, peticions als plenaris, etc.) com a signe del moment.

Òbviament que no hi han fotografies. El fet que duraren tan de temps es perquè no es donava cap importància. Si així fos, creu·me, que haguès faltat temps per a llevar tots aquells símbols.

Voleu deixar un comentari a la notícia?