Pregunta: els molins de vent a Benissa

La meua pregunta d'avui és sobre els molins de vent que tenim al nostre terme (Collado, Pla dels Molins, Osalba i no sé si hi ha algún més, cas apart seria el molí del Quisi). Quan es van fer aquestos molins i durant quan de temps van estar en funcionament?.

Malauradament, com moltes coses que tenim ací a Benissa, alguns ja han desaparegut, i és que a aquest poble que poca importància se li ha donat al nostre patrimoni. Mentres tinguem polítics que només pensen en que anar cap al futur és que Benissa es faça gran només a base de fer cases i formigó per tot arreu, estem perdent els nostre origens.

Gràcies anticipades.

el Racó d'Omar

Tinc previst un pròxim llibre sobre el tema del vi i del pa. Els molins, per suposat, els he de tocar. De moment tinc les referències però en manquen unes visites als arxius on estan per completar les informacions que tinc. No se si estarà llest per a darrers de l’any actual. De totes maneres m’és grat donar·te algunes informacions.

Vet aquí: moldre el blat a Benissa pel sistema de molí de vent és relativament modern. Els del Collado son de 1864 (cite de memòria).

Els de la meua família (Pla dels Molins) son un poc més antics perquè la documentació familiar està parlant d’ells en l’any 1780. Els papers refereixen l’existència de 7 molins ubicats allí. El seu us acabà en 1886, o un poc abans, perquè en casa les escriptures recullen un conveni fet amb els Abargues i molent pel sistema de cilindres, el que podia pensar-se que ja estaven treballant a l’edifici que hui està la caserna de la G.Civil. Dels del Collado parle un poc de refiló a una part del meu llibre de la Història de la Parròquia en referir·me a l’ermità de Santa Anna que demana eixe lloc per haver·se inutilitzat en “el molino del pueblo”. Del de Montserrat mai he vist cap document ni referència municipal. Fins i tot és possible que ni aplegara a funcionar. N’hi hagueren temptatives de fer·ne un a Bellita, però s’avortà. Tinc documents.

De totes maneres l’estudi dels molins es un treball que el tinc, com he dit, previst reprendre i donar a la publicitat. La meua memòria infantil recorda part d’un vell molí de la família al lloc que hui ocupa un xalet veí a ma casa. L’altre estava a l’actual finca dels molins i molts l’hem vist encara amb la maquinària. L’enderrocaren sense cap sensibilitat. Ara que te previst el Molt Il·lustre Ajuntament donar pas a una remodelació d’aquell paratge (i de la que en mossegue la llengua) seria plaussible es pensara en fer una rèplica que donara caràcter i simbolisme al lloc.

¿Seria una forma d’acallar la seua mala consciència? No se. penseu si seria convenient que els ho proposarem.

Salutacions.

Voleu deixar un comentari a la notícia?