Pregunta: els “emboscats”

L'altre dia conversant amb un home major de Pinos, em va comentar que s'enrecordava que cap a 1950 el Guarda de Terme de Pinos va rebre un avís de les autoritats locals sobre la possibilitat de que hi hagueren de pas un grup de guerrillers per Bèrnia, que venien de Cofrents. Diu a se'ls anomenava "emboscats". Saps alguna cosa al respecte?

Moltes gràcies

Tombaturons

Dels “maquis” a la nostra zona apenes si es sap res. El tema el portava directament la Guardia Civil que a Quatretonda tenia un quarter de molta capacitat i força. Era per controlar tot el sector de les serres de l’interior. Els guardies vells que jo he conegut del “puesto” de Benissa no tenen constancia del fenòmen per quan els donava més treball la qüestió del contraban. Però si que recorde que una nit es va parlar a casa de que a la Garganta havia hagut un cert moviment sospitós sense que anara la cosa a més. El guarda de Pinos, a qui tu et refereixes, deu ser Josep Castells Crespo. No era guarda especific de Pinos, pertanyia a la plantilla dels guardes rurals de la Hermandad de Labradores i Ganaderos i estava casat amb una dona de Pinos.Per eixa raó la gent el coneixia com el guarda de Pinos o Pepet de Santa Anna. A més els “maquis” precisaven de boscatge per viure més camuflats la seua lluita, i Bèrnia en aquell temps encara estava més nua de pins que ara.

Altra cosa va ser un succès, prou tragi-còmic, ocorregut una nit de beguda i gresca feta per uns novençans del poble que pensaven acabar la festa a la Venta de la Xata. Aplegaven allí moments després de que un grup de guardies civils haguera demanat sopar. Venien de la part de Castelló i custodiaven a un capità que havien mort els “maquis” i que traslladaven a Alacant per a fer·li el soterrar. Entre l’animació dels benissers passats de beguda i el contrasts sever del cap de la força, hi hagué més que paraules. La cosa acabà en denuncia i presentació dels benissers al quarter de Benissa on passaren la nit.

No sé res més.

Voleu deixar un comentari a la notícia?