Pregunta: Alcaldes de Benissa durant la II República

La meua pregunta es i aprofitant que enguany es el 75 aniversari de la 2on República, voldria saber el nom dels alcaldes i partit al que pertanyien amb els temps de la 2on República a Benissa. Gràcies de bestreta.

Pere

J.J. Cardona

Estimat Pere,

Del meu llibre “Dos siglos de vida municipal” pots trobar els alcaldes del segle XX i part del XIX. En aquells anys de la II república els alcaldes foren: Gaspar Mayor Martinez (1931), Pasqual Ribes Giner (1931-32), Joan Ivars Cabrera (1933-33), Joan Giner Ivars (1933-35), Secundino Ripoll Llavador (1935-36).

Dins del període de la guerra civil tenim a Josep Sala Ronda (1936-36), Francesc Ribes Giner (1936-37), Tomàs Capó Ivars (1937-39) i Joaquim Ronda Ibàñez (1939-39).

No conec a fons el periode. Actualment qui més coneix el tema és Robert Llopis, que està fent uns treballs de recerca i investigació molt ben portats i amb uns resultats sorprenents. Tan de bo que aviat pogam veure el fruit dels seus treballs. I que l’Ajuntament els publique.

També te publicades a les revistes de festes de la Puríssima de Benissa alguns articles interessants.Important el de l’any 2004. Pots veure tambè el llibre de Teresa Ballester Artigues (“La segona república a La Marina Alta”, editat per l’Institut Juan Gil-Albert.Any 1997). Aquest llibre està en la nostra biblioteca municipal. Teresa feu la tesi doctoral sobre eixa part de la nostra història i parla dels alcaldes benisser d’eixe període.

Robert Llopis

Bé, abans que res, agrair a Pere el seu interés en aquests aspectes tan poc coneguts de la història local i a Cardona per oferir este intercanvi on-line i gaudir dels seus coneixements.

Gaspar Mayor fou batle durant uns mesos de transició al proclamar-se la II República, pel Partit Republicà Radical (PRR), un partit de centre-esquerra estatal. Pasqual Ribes, Joan Ivars i Joan Giner, foren batles pel Partit Republicà Radical-Socialista, un partit de centre esquerra. A Benissa aquest partit, PRRS, acollia a homes lligats a la dreta local caciquil i eren els representants de l’antic règim, ara disfressats de republicans. Aquests batles i regidors de Benissa del PRRS, acabarien afiliant-se a partir de 1934 al partit Derecha Regional Agraria (o Valenciana). Secundino Ripoll fou batle pel PRR, José Sala pel partit Esquerra Republicana i Francisco Ribes, per Unió Republicana, partit de centre-esquerra.

A Benissa, des de 1931 fins 1935 manà la dreta local representada pel PRRS-DRA. Fins l’inici de la guerra civil només hi hagueren unes eleccions locals en 1931. Llavors els batles eren elegits pel Governador Civil segons els canvis polítics a nivell estatal. En la guerra civil foren batles del Consell Municipal Tomàs Capo i Joaquín Ronda pel PSOE. Aquest Consell representava tot el conjunt de sindicats i partits d’esquerra amb representació a Benissa, de regidors de: CNT, UGT, FAI, PSOE, PCE, IR i UR.

Voleu deixar un comentari a la notícia?