Successos

Els 58 quilòmetres de la mort

Pel seu interés reproduïm aquest article aparegut al diari EL PAIS hui dimarts 26 de desembre de 2006:

Emprendre un viatge de 58 quilòmetres des del Campello fins Benissa per la Carretera Nacional 332 significa córrer un “risc molt elevat”. El més alt entre totes les carreteres valencianes, segons el parer de l’estudi elaborat pel RACC que analitza 1.777 trams de xarxa vial de tot l’Estat. Aquesta carretera d’alta densitat que travessa ciutats del litoral tan poblades com Benidorm registra una mitjana de 55 accidents cada any, un per setmana. “Desgraciadament és un fet habitual per a nosaltres que cada dos per tres haguem d’avisar l’ambulància per un accident espectacular”, explica José, un venedor d’un concessionari Ford al costat del perillós encreuament de L’Alfàs. El seu lloc de treball es converteix en un escabrós mirador on presenciar la mort a la carretera no és cap novetat. La Direcció General de Trànsit destaca nou punts negres en aquesta carretera amb una longitud global de més de 200 quilòmetres a la província. En 2005 es van registrar 123 accidents amb víctimes. El Ministeri de Foment, responsable del vial, està portant a terme diverses actuacions que canviaran radicalment tot el tram, encara que les més importants encara trigaran anys a arribar per diferents motius.

Si iniciem el recorregut en direcció nord eixint d’Alacant la primera dificultat es troba al Campello, on la carretera nacional encara té traçat urbà. L’anterior Govern Central, del PP, va concedir a l’empresa privada Ciralsa aquesta obra, que encara no ha començat. Està qualificat com de risc elevat. Realment “l’únic tram negre” de tot el País Valencià per a tot tipus de vehicles (ciclomotors, motos i camions) dels 19 trams del país es troba una vegada s’arriba a la Marina Baixa, en la zona des de El Paraíso (La Vila Joiosa) fins a la fita de Benidorm amb L’Alfàs, on s’ha assolit el segon lloc en l’escalafó d’accidents per xoc frontal, un 24% del total, segons aquest estudi. La mitjana d’accidents anuals en aquest tram de 16,5 quilòmetres arriba als 17, segons l’estudi, encara que ací sí que hi ha raons per a l’optimisme. El Govern central va inaugurar al març de 2005 la circumval·lació de La Vila, que ha modificat substancialment el traçat urbà de la carretera nacional i ha millorat les condicions de seguretat. Pedro Muñoz treballa en la gasolinera Campsa de l’avinguda del País Valèncià, la principal artèria de la ciutat que fins aleshores estava totalment col·lapsada. “A l’estiu això era insofrible, i els continus accidents provocaven un autèntic caos. Ara la qualitat de vida dels veïns ha millorat i no té res a veure”, explica. L’ajuntament de La Vila ha sol·licitat a Foment tindre la titularitat del vial per a transformar-lo en una avinguda. La circumval·lació de La Vila enllaça amb la de Benidorm, el reasfaltatge de la qual va finalitzar al novembre i té pendent un projecte per a duplicar els carrils.

L’enllaç de la capital turística amb la seua població veïna al nord és una de les zones més perilloses. El quilòmetre 152,2, al costat del nou cementeri de Benidorm, bat tots els rècords, amb 36 accidents amb víctimes en 2005 segons la DGT. Per aquest motiu s’ha elaborat un projecte per a realitzar les rotondes d’entrada a L’Alfàs del Pi, document aprovat per l’ajuntament d’aquest poble i amb càrregues als urbanitzadors que tenen interessos a la zona, però en l’actualitat estan bloquejats. Foment condiciona l’inici de les obres per a realitzar aquestes rotondes a la construcció de la variant de L’Alfàs-Altea. Els Ajuntaments d’Altea i L’Alfàs, del PP, s’oposen al traçat proposat per Foment, en una batalla política de noms, el que podria retardar alguns anys la solució al problema.

El següent tram en el recorregut cap al nord, des de L’Alfàs fins Benissa, ocupa 24 quilòmetres de longitud, amb un nivell de risc que l’estudi qualifica com a “elevat”. Entre 2002 i 2005 s’han registrat 54 accidents, amb una mitjana de 20,7. El projecte de la circumval·lació de Benissa està ara en fase de resolució de les al·legacions presentades.

A més de les anteriors actuacions, la Nacinal 332 veurà millorat el seu trajecte en els trams entre Santa Pola i l’Altet (projecte en redacció), Guardamar i Torrevella, Torrevella i El Pilar de la Horadada (projecte redactat i inclòs en els pressupostos generals per a 2007) i Gata de Gorgos i el Mascarat (en fase d’estudi informatiu).

El diputat del PSPV en el Congrés Carlos González va destacar que amb el temps es van notant els beneficis del conveni d’infraestructures signat per la ministra Magdalena Álvarez amb el Consell i va assenyalar que “el Govern socialista està compromés en la inversió en infraestructures al País Valencià. Del conveni es deriven totes aquestes actuacions i altres en termes de millora de la seguretat vial i fluïdesa del trànsit”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?