Successos

Benissa registra la temperatura més baixa des de 1954 amb -5 ºC

Les mínimes registrades ahir van suposar un rècord de fred absolut dels últims 20 anys en la major part del País Valencià, encara que la comarca alacantina de La Marina, en concret a Benissa, el rècord és de més de 50 anys.

Al ritme de la caiguda dels primers flocs es produïen les cridades d’uns benissers a uns altres. Com a la resta de la comarca de la Marina Alta, la neu va sorprendre fins i tot als més entusiastes. I no hi ha dubte que hi havia per a quedar-se perplexs doncs més d’una generació no ha vist mai, abans d’ahir, el seu municipi vestit d’un fred però encantador mantell blanc.

Els registres de temperatures de la nit del dimecres al dijous xifren en -5ºC el valor més baix. En concret, la zona en la qual es va prendre la dada va ser a la partida el Pla dels Molins de Benissa. Remuntant el temps, cal arribar a l’any 1954 per a conèixer una temperatura semblant. De fet van ser també 5 els graus negatius que va marcar el termòmetre en aquell any, concretament al febrer.

De totes maneres, existeix cert desencontre en comparar les nevades de 1954 i 1956. Aquesta última va ser d’aquelles de les quals es parla amb el temps. Conten els vells del lloc que va ser fortíssima i que la carretera nacional que travessa Benissa va romandre tallada més d’un dia. Aquella nevada va causar grans danys en els cítrics i el fred va assotar la població durant més de 15 dies. Más endarrere però prop de la dada se situa l’any 1951 quan també es van registrar, sempre a Benissa, temperatures de -5ºC.

Dir que els valors de temperatures estan registrats oficialment en aquest municipi des de l’any 1912, aproximadament, i només es va interrompre el seu arxiu en l’època de la Guerra civil. Dades que són fruit de l’afany científic dels il·lustres pares franciscans del Convent de Benissa i que ha guardat per al record el cronista oficial de la vila, Joan Josep Cardona.

Episodis rars

El Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) va considerar “bastant anòmala” l’ona de fred polar que afecta la comarca i la va atribuir al canvi climàtic. El director del centre, Millán Millán, va explicar que aquests fenòmens es deuen, entre altres coses, “a aquest efecte dels gasos hivernacles denunciats en la conferència de Kyoto, els processos de desertització i els usos del sòl”. El doctor Millán va considerar “bastant anormal” el temporal de fred i va opinar que hauria d’estar localitzat geogràficament en zones de Grècia, Líban i el Nord d’Àfrica.

Per altra banda, el Centre de Coordinació d’Emergències va decretar ahir “l’Emergència situació 0 per nevades” a La Marina Alta després de la intensa nevada que es va registrar en la comarca. Però en la comarca la nevada viscuda el dimecres va fer estralls en les carreteres, abans que la Generalitat activara les alertes per precipitacions. De fet la intensa nevada va sorprendre a tots els municipis de La Marina Alta davant la falta de previsions meteorològiques que advertiren de la neu.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?