Opinió

La Ronda Nord és un abús, per Joan Josep Cardona

És un abús perfectament homologable als molts contra els que estem lluitant la gent d’aquesta terra. Però aquest té l’afegit que no el proposa un determinat grup constructor, sinó, que vet aquí la diferència el fomenta el propi ajuntament. El motiu que l’origina, demagògia a banda, és, en principi bo: donar al poble eixida pel nord del casc urbà. Els propietaris de terrenys confrontant en eixa via obtenen després del pagament corresponent de la seua quota la subsegüent plusvàlua. La qüestió està en si pot o no resistir eixa imposició perquè el que ha de quedar clar és que en raó a una hipotètica revalorització dels metres que li queden ha de bestraure significades quantitats dineràries. I, en definitiva, té en l’aire una inversió, no buscada, sinó obligada, però el polític i el poble, de moment, ja tenen el que volien. No havent més “pagano” que el propietari, i molts els beneficiaris, mantinc que és un clar i vergonyós abús.

Però no sempre s’ha de parlar mal d’un ajuntament. I en aquest cas correspon fer-ho amb honestedat. En referisc als funcionaris de la Regiduria d’Urbanisme, i a la que fou, fins fa poc temps la regidora en cap, Josefa del Valle Cabrera. Ben manats per una política que ha demostrat honestedat, servei al poble que li va confiar el vot i coherència personal, revisaren punt per punt el projecte presentat per “Urbanizadora Ronda Norte de Benissa,S.L.”.

Fins quaranta i quatre punts són rebatuts en un treball on van a parts iguals els coneixements professionals dels funcionaris i regidora com l’esperit de defensa del poble que ha elegit a la regidora i que paga els funcionaris. En definitiva que aquestes persones ens defensen des de l’Ajuntament dels abusos. Que és el que deu ser.

En la meua darrera visita a veure l’exposició pública del projecte, seguint el dret que m’assistia com a afectat, els dos juristes que em porten la defensa detectaren una infinitat de punts divergents que, molts d’ells coincideixen punt per punt amb el manifestat ara públicament per Josefa del Valle. Essent això cert una mesura de bona profilaxi política, i un exercici de tornar la credibilitat, seria fer cas al que en manifestacions, en diaris o amb al·legacions venim dient i reclamant: que ens defensen els polítics que per això els paguem.

Des de l’inici d’aquest procés urbanístic s’ha vist clar que rere una via de descongestió de trànsit s’obria el camp a la tradicional bona vista dels especuladors. A hores d’ara podríem dir que molts dels primitius propietaris han venut ja els seus terrenys. Per por, per fàstic o per evitar un mal menor. Qualsevol ciutadà pot enterar-se qui els ha comprat. Com també pot pensar perquè eixos nous propietaris no formulen cap protesta, ni cap repulsa.

Pense que actituds com la de Josefa del Valle, i la serietat dels funcionaris que han secundat la investigació ens reconcilien amb la política democràtica. Ara caldrà veure si la resta de polítics de l’arc municipal benisser cauen d’una vegada de l’arbre i posen en tela de judici per què va ser destituïda una persona honesta i perquè no es fa res per evitar una exorbitant puja del projecte, que no pose en dubte de la seua importància, però que exigeix que per part de l’administració que democràticament ens representa actuen dins del paper que els toca fer. Cosa que alguns si fan, altres miren cap un altre costat i algú ni s’entera.

Joan Josep Cardona és el cronista oficial de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?