El canvi climàtic porta al litoral de la Marina Alta més que meduses. Els banyistes ja poden incorporar al seu vocabulari estiuenc un nou concepte, el de “mucílag”. Aquest cap de setmana, aquest fenomen, associat a l’escalfament de l’aigua i a la major presència de nutrients inorgànics a la mar (ocorre a principis d’estiu), s’ha fet ben visible en el litoral sud de la comarca, sobretot a Xàbia, Moraira i Benissa. Els banyistes i navegants es van sorprendre en observar que una pel·lícula viscosa cobria ports (ha cobert el moll de Llevant de Xàbia) i cales. Van pensar que una embarcació havia buidat la sentina.
La taca és viscosa i de color entre verd i marró. El seu aspecte no convida a capbussar-se. Però els banyistes poden estar tranquils, ja que no s’ha originat per un abocament contaminant. Al contrari. Ha sorgit de forma natural.
És una “bava” o “moc” (els experts utilitzen els dos conceptes) de fitoplàncton. S’ha format en proliferar ràpidament les microalgues diatomees. Al principi es forma un mantell apegalós molt molest per als banyistes. Ahir, les taques començaven a desfilar-se. En eixe moment, semblen núvols i teranyines. Són tan viscoses que fins i tot s’adhereixen als filaments de la posidònia oceànica.
El Departament de Medi Ambient ha pres mostres i ha comprovat que la taca és mucílag. És la primera vegada que arriba amb tanta intensitat a la costa de la Marina Alta. Però cal acostumar-se. En municipis costaners de Múrcia, com Mazarrón, Águilas i San Pedro del Pinatar, van començar a formar-se aquestes pel·lícules de microalgues fa un parell d’anys. Ara, per l’escalfament de l’aigua, el fenomen puja cap al nord. Al mar Adriàtic és habitual. Allí se’l coneix com a “mar sporco”. El nom ho diu tot. Fins i tot s’ha debatut en la Comissió Europea com eradicar un fenomen que espanta els turistes.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?