Natura

L’ajuntament tala els xiprers de la glorieta Dolors Piera i arranca la zona enjardinada

El bust de la dona que va lliurar totes les seues riqueses als pobres de Benissa s’ha quedat sense els xiprers que l’envoltaven. L’Ajuntament ha decidit talar els set xiprers de més de 30 anys de la glorieta Dolors Piera perquè estaven afectats per la malaltia del minador. Els veïns estan que boten.

Una de les figures més emblemàtiques del poble i fundadora de l’asil La nostra Senyora dels Dolors Sant Joaquim i Santa Anna, Dolors Piera, s’ha quedat sense l’arbrat i la zona enjardinada que l’envoltava.

Els benissers es van alçar ahir de matí amb la ingrata sorpresa que els set xiprers de més de 30 anys, que envoltaven el bust de la benefactora del poble havien estat arrancats de soca-rel pels treballadors del Departament de Parcs i Jardins de l’ajuntament.

Des del govern local que dirigeix el popular Juan Bautista Roselló sembla que s’han marcat com a objectiu portar a terme accions que provoquen que els veïns s’alcen en peu de guerra. Primer van ser les obres del cementeri vell de Bellita, i ara, la tala d’arbres, ha provocat el malestar entre els benissers.

Des de la Regidoria de Parcs i Jardins, a pesar que no existeix cap ordenança municipal sobre l’arbrat, la seua responsable, Josefina Ivars, va assegurar a LAS PROVINCIAS que “els xiprers que estaven situats al costat del monument de Dolors Piera es trobaven malalts”.

Ivars va afegir que els tècnics “ens van recomanar aquesta actuació ja que estaven infectats per una malaltia coneguda com a minador”. Una malaltia que fa que les fulles es posen grogues, es panseixen i al final, l’arbre acaba morint ja que es podreixen les arrels i la soca.

Els especialistes van assegurar que la causa principal d’infecció “és el reg excessiu o el mal drenatge de terres argilenques”. El que provoca que les “arrels s’asfixien i l’insecte les infecte”. Per tant, segons van matisar, s’haurien d’haver evitat els regs excessius i haver-hi millorat el drenatge.

Josefina Ivars va insistir que el que s’havia fet era “simplement llevar uns arbres que estaven vells i malalts. Els reposarem per uns altres que estiguen en bones condicions”. Encara que no va poder assegurar si tornaran a plantar xiprers o un altre tipus d’arbre, ja que segons va dir, “no sóc ni tècnica ni experta en jardineria, per tant, prendré totes les decisions tenint en compte les propostes dels experts que es consulten des de l’ajuntament”.

Llançaven verí

La regidora va assegurar que els xiprers portaven malalts des de fa dos anys. De fet, va dir que “els volíem arrancar des de fa temps, els llançàvem verí però no podíem amb aquesta plaga perquè és una malaltia que no se’n va amb tractament”.

Josefina Ivars va reconèixer que era conscient que “van a criticar-me” i va recordar que fa algun temps en una de les esporgades portades a terme per les brigades municipals “tots se’m van tirar al damunt perquè vam llevar unes branques”.

Alguns veïns van denunciar l’actuació portada a terme per l’Ajuntament i van dir que els “arbres no estaven malalts car els troncs estaven verds”. Però la responsable de Parcs i Jardins va dir que “la malaltia del minador no afecta el tronc del xiprer sinó les fulles de fora i per això no es va a permetre que existisca un tronc pelat sense fulles en una plaça pública”.

Ivars va concloure en dir que la “missió del departament que dirigisc és la de cuidar, esporgar i tallar els arbres que no estiguen en condicions òptimes. No sóc experta, per això contractem especialistes i quan els arranquem és per alguna cosa”.

La regidora es va desentendre de qualsevol responsabilitat sobre aquesta tallada i va dir que el “xiprer no és un arbre superprotegit”. A més, va advertir que “qualsevol arbre de Benissa que estiga en aquestes condicions s’arrancarà perquè hem de vetllar perquè les zones enjardinades estiguen en excel·lents condicions”.

Els veïns, indignats per l’actuació

Els veïns de Benissa van mostrar ahir la seua indignació per la tallada d’arbres que ha portat a terme l’Ajuntament de Benissa. De fet, molts, van unir a la indignació certa desconfiança davant el que titllen com a “suposada malaltia que patien els xiprers de la glorieta Dolors Piera”.

Els benissers van comentar que “la tallada es podria haver evitat” i van exigir als responsables municipals que els mostren “totes les analítiques sobre les sabes portades a terme perquè finalment s’haja decidit acabar amb aquests arbres, que tots coneixem des de fa més de 30 anys”.

Els veïns van assegurar que han crescut amb aquests xiprers i van demanar a la responsable de Parcs i Jardins, Josefina Ivars, que “complisca el seu compromís de cobrir amb altres arbres la zona que envolta el bust de Dolors Piera”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?