General

Un calendari a la manera antiga

El Brillantet
El Brillantet

Joan Josep Cardona era director de la Caixa d’Estalvis Provincial d’Alacant, que després es va fusionar amb la CAM, i va seguir sent directiu d’aquesta. De manera que, amb tan prosaica i rutinària dedicació laboral per guanyar-se el pa, confessa que “necessitava inventar-me una doble vida que m’enriquira més l’esperit, o en cas contrari un dia em podria veure ofegat en una oficina o patir un atac al cor”.

Primer va trobar l’eixida a les seues inquietuds com a cronista oficial de Benissa, la qual cosa l’ha dut durant anys a investigar en moltes facetes de la història i de la vida d’aquest poble i de gran part de la seua comarca, La Marina. Però el cos li demanava més, i un bon dia, fa quasi un quart de segle, va sorgir l’ocasió de fer una cosa diferent. Li rondava pel cap ressuscitar alguna cosa semblat al calendari “El Profeta”, que es va repartir per pobles de les muntanyes d’Alcoi i de La Marina, i la idea va acabar de madurar un estiu, quan va ser de vacances a la comarca catalana de la Cerdanya, on va conèixer el “Calendari del Pagés” i el de “Fray Pedro de los Pirineos”, el mateix en versions de Català i Castellà.

Així va ser com va decidir crear “El Brillantet. Calendari, Santoral, Astronòmic i Literari”. Reconeix que el primer “va ser quasi una humorada”, de senzill com era. Però va ocórrer que es van interessar en el servei de publicitat de la caixa d’estalvis, i d’aquesta manera va poder comptar amb col·laboració crematística perquè el xicotet projecte poguera créixer i enriquir-se. Va començar a reunir col·laboradors, com Toni Espinós, Vicent Balaguer, Guillem Gilabert, el dibuixant Ramón Pérez… i uns altres que han anat aportant articles any rere any.

Van resoldre limitacions de distribució i venda, van aconseguir la col·laboració d’organismes de la Generalitat, i, encara que l’objectiu mai va ser guanyar diners, la realitat és que “amb una gestió ajustada hem pogut generar modests superàvits per a millorar els mitjans tecnològics, informatitzar-nos i perfeccionar el producte”.

En aquests moments no només és el més ampli calendari a la manera antiga, que recull tradicions i una informació densa i molt útil per a molts, sinó que està considerat com la millor obra en el seu estil i la més cuidada, de les poques que encara s’editen a Espanya. Fins i tot reben comandes des de Catalunya, que és terra amb tradició en calendaris.

“El Brillantet” reuneix els sants i efemèrides de cada dia, que és informació que escasseja hui i que preval poc entre els joves, més atents a celebrar aniversaris, però també les hores d’eixida i posta del sol, recopila refranys populars i l’evolució meteorològica dels anys anteriors, i detalla mes a mes les fases lunars, pautes que, sorprenentment, cada vegada són més seguides pels qui desenvolupen agricultura ecològica, fiant-se així de consells que ja imperaven entre els antics a l’hora de sembrar, plantar i recol·lectar.

En 2012 serà la seua 25 edició, i Cardona, ja jubilat, seguirà almenys com a supervisor.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?