General

Pedro Alfaro, doctor en Geologia: “Sabem molt poc de les falles actives i dels terratrèmols a la Marina Alta”

Un bomber observa el campanar de l'església de Benissa
Un bomber observa el campanar de l’església de Benissa

La Marina Alta té un màster en catàstrofes naturals (incendis, inundacions, temporals…), però en terratrèmols està tot per saber. Els cinc sismes que s’han produït en les últimes 25 hores (el primer i el quart, de 3,1 i 3 graus en l’escala de Richter, van ser els de més intensitat i els que més alarma van provocar entre els veïns) han tret a la llum que la comarca no és aliena a les amenaces sísmiques.

“Aquests cinc terratrèmols són esdeveniments normals en la dinàmica i l’activitat geològica del nord d’Alacant. Cada molt de temps poden ocórrer terratrèmols de més magnitud. Formen part del nostre entorn natural. I atès que els anem a patir, cal investigar i prendre mesures de prevenció”, va explicar ahir el catedràtic de la Universitat d’Alacant i doctor en Geologia, Pedro Alfaro.

L’expert va advertir que al sud d’Alacant, una zona en principi de major activitat geològica, sí que s’ha investigat més. Però al nord i a la Marina Alta no se sap pràcticament res. “Amb prou faenes hi ha estudis de les falles actives en aquesta zona i són imprescindibles per a investigar i conèixer els terratrèmols”.

Alfaro va destacar que si hi ha alguna cosa bona en aquestes cinc sacsejades que han arribat a aterrorizar els veïns (en el primer tremolor van eixir a Benissa desenes de veïns al carrer en témer que les seues cases s’enfonsaren) i que han causat despreniments en l’església benissera de la Puríssima Xiqueta, és que “augmenta l’interès dels investigadors”. A la Marina Alta hi ha camp per als sismòlegs.

“Aquests terratrèmols han sigut de magnitud molt xicoteta”, va afirmar aquest doctor en Geologia, que va precisar que els sismes que ja pugen a 5 graus “alliberen quasi mil vegades més energia que el més fort d’aquesta sèrie, que va ser el de 3,1 graus”.

El fet que els veïns perceberen aquests terratrèmols com una explosió o una fuetada també té explicació. Alfaro va matisar que els terratrèmols alliberen energia tèrmica, energia elàstica d’ones (la pròpiament sísmica) i també ones sonores. “Si estan prop de la superfície, a 3 o 4 quilòmetres de profunditat, les persones escolten el soroll del trencament de la falla”. Aquest potent soroll concorda amb l’explosió que descrivien els veïns de Benissa. “Però el soroll també pot procedir del sotrac i la vibració de les cases”, va apuntar.

L’expert va destacar que el Govern valencià hauria de posar-se ja les piles i crear un servei geològic autonòmic. I va sostindre que, a més de la investigació, també es fa imprescindible treballar en la prevenció. “Cada cert temps anem a tindre terratrèmols. Són fenòmens naturals en una zona geològicament activa com la nostra”. Va advocar també per adaptar l’urbanisme als riscos sísmics.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?