General

Benissa deixarà d’ingressar 230.000€ anuals per l’IBI de l’AP-7

El Peatge de l'AP-7 a Benissa
El Peatge de l’AP-7 a Benissa

La reversió de l’autopista de peatge AP7, prevista per a l’1 de gener de 2020, repercutirà econòmicament en els municipis de la comarca per on passa la via. La mercantil deixarà de pagar més de mig milió d’euros per l’Impost de Béns immobles (IBI). L’empresa concessionària ja ha començat a notificar als consistoris afectats (Benissa, Ondara, El Verger, Gata de Gorgos, Els Poblets, Pedreguer i Calp) perquè deixen de cobrar-li eixe impost.

Un dels municipis que es veurà més afectat per la liberalització serà Benissa, on fins ara la mercantil concessionària pagava al voltant de 230.000 euros. Una altra de les localitats que també es quedarà sense un bon pessic serà Gata de Gorgos, en concret 120.000 euros. Mentre que a Ondara la xifra ascendeix a 89.000 euros i al Verger l’import que deixaran d’ingressar se situa en uns 40.000 euros.

No comptar amb aquests ingressos, van apuntar ahir alguns batles, obligarà els ajuntaments a fer malabars per a quadrar els pressupostos. “És una situació delicada perquè caldrà apretar-se el cinturó”, va apuntar el batle de Benissa, Arturo Poquet.

Malgrat això, va remarcar que la notícia no deixa de ser positiva, “cal posar en la balança el que és dolent i el bo, perquè al final eixirà molta gent beneficiada perquè podran utilitzar la via de manera gratuïta”. De la mateixa manera es va expressar el batle d’Ondara, José Ramiro. En aquesta localitat l’import que deixaran d’ingressar serà de 89.000 euros. “És un problema per als comptes municipals, però no ens podem queixar, perquè hem estat tota la vida demanant la liberalització de l’AP7”, va assenyalar.

A Gata de Gorgos han sigut més previsors. Segons va explicar el batle, Josep Francesc Signes, enguany van aprovar en el ple una pujada de l’IBI, “fa dos anys es va baixar del 0,75 al 0,71, ara hem tornat a la primera xifra. L’objectiu és que les inversions que repercuteixen en el municipi o en associacions locals no es vegen retallades”.

Dubtes

Malgrat que la decisió de revertir l’autopista AP7 està recolzada per la majoria de la comarca, alguns batles es van mostrar previnguts i van sol·licitar al Govern Central que “no descure ara l’estat d’aquesta via, tan important per a tots”.

De fet algun va reconéixer que la idea de cobrar per l’ús del vial “no hauria sigut tan desficaciada si des d’un principi s’haguera fixat un preu ‘simbòlic’ i no com s’ha estat fent en els últims anys, en els quals cada dos per tres es pujava. Al final, per a realitzar un viatge a València, calia tindre en compte la gasolina del viatge i també el preu del peatge”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?