Festes

El Bloc de Benissa vol que la Fira i Porrat siga declarada Festa d’Interés Turístic

El BLOC de Benissa presentarà demà al ple ordinari del mes de gener una moció on demanarà que s’inicien de manera immediata els tràmits perquè la Fira i Porrat de Sant Antoni, que se celebra actualment els tres últims caps de setmana de gener, siga declarada “Festa d’Interès Turístic Local de la Comunitat Valenciana”. Una fira i porrat que comença el pròxim 15 de gener i que acabarà el diumenge 30 d’aquest mes.

Com a ressenya històrica i segons l’informe històric emès pel cronista oficial de Benissa Joan Josep Cardona referit a la Fira i Porrat de Sant Antoni a Benissa on descriu que segons el llibre Racional de la parròquia de Benissa corresponent a l’any 1634 ja es dóna compte de la celebració de la missa en honor de Sant Antoni el dia 17 de gener on es portava en processó una xicoteta imatge del sant des de l’ermita situada baix del Tossal de Cabrera al temple parroquial i es celebrava un porrat.

Posteriorment la fira i porrat passaria per llocs i èpoques diferents, és va ubicar al carrer Sant Josep, per passar després a la plaça Jaume I, es va deixar de fer durant la Guerra Civil i en reprendre’s l’any 1940 ja en clar declinar per l’estat econòmic i social en què es trobava el nostre municipi fins que l’any 1975, sent alcalde José Ivars l’ajuntament va sol·licitar que el 17 de gener fóra declarat festivitat local i posteriorment l’any 1979, sent alcalde José Tent es van sentar les bases per a una progressiva recuperació de l’antiga i tradicional fira.

A partir d’aquell moment la fira i porrat de Sant Antoni ha anant millorant els continguts i a hores d’ara ja forma part d’una cita important en el calendari de festes de la comarca prosseguint un camí de millora i adequació als temps actuals allargant-se actualment del 15 al 30 de gener. Tot això, es fa amb la inestimable ajuda de les moltes associacions i empreses benisseres que any darrere any col·laboren de manera desinteressada per fer d’aquesta fira un esdeveniment únic, molt singular i molt interessant.

Segons comenten des del Bloc, en eixe sentit la Fira i Porrat de Sant Antoni compleix amb tots els requisits necessaris regulats pel decret 119/2006, per a aconseguir aquesta qualificació.

Es consideren com a tals els “esdeveniments de caràcter festiu, cultural, gastronòmic i medi ambiental que suposen”:

a)La integració i participació de la societat local.
b)L’afluència i integració de visitants i turistes
c)La potenciació, conservació i difusió de valors positius de convivència, tolerància i reconeixement de la diversitat.
d)La promoció, “tant del territori en que es facen com dels seus valors culturals, ludicofestius, historicoartístics, paisatgístics, urbanístics i medi ambientals, ja siga dins la Comunitat Valenciana o fora d’ella.”

Requisits que en aquesta fira i porrat és compleixen al cent per cent, segons ha declarat el portaveu del BLOC a Benissa, Xavi Tro, qui també ha assenyalat que “el reconeixement de la Fira i Porrat de Sant Antoni com a Festa d’Interès Turístic Local de la Comunitat Valenciana suposaria alhora un benefici econòmic per als nostres comerciants, sobretot per als dedicats al món de la restauració i l’hosteleria, ja que seria una festa molt més coneguda i amb més difusió en tot el territori valencià, amb tot el que això comporta de major nombre d’afluència de visitants i turistes. Per tant aquesta reivindicació no és només cultural, festiva o social sinó que també implica els sectors econòmics més importants de la societat benissera, el comerç i el turisme”.

En el mateix sentit, el regidor nacionalista ha tornat a lamentar que el PP rebutjara de nou en les Corts Valencianes les esmenes del grup parlamentari Compromís als pressupostos de Turisme de 2011 en les que el grup parlamentari liderat pel secretari general del BLOC, Enric Morera demanava per a la Fira i Porrat de Sant Antoni de Benissa la quantitat de 20.000 euros.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?