Esports

La loteria juga en contra del Telefónica

Els membres del Team Telefónica
Els membres del Team Telefónica

Com presagiava ahir el patró del “Telefónica”, Iker Martínez, “l’alta pressió pot canviar els teus plans en un moment” i això és el que ha ocorregut en la quinzena jornada de l’etapa entre Itajaí (Brasil) i Miami. El “Telefónica” ha vist com el seu camí cap a Bahames es feia molt difícil per la ruta triada, havent de renunciar a tot aquest sobrevent guanyat dia enrere, baixant des d’aquest matí fins a les illes per ficar-se en la lluita amb “Groupama”.

El vaixell francés patronejat per Franck Cammas va escollir la ruta alternativa entre illes, sent el que més al sud navega, i ha passat a la tercera plaça de l’etapa en l’informe de posicions de les 12.00 hora espanyola. “Abu Dhabi”, que en principi semblava que també es ficaria entre les illes de l’arxipèlag de les Bahames encara que no ha sigut així finalment, està a 99,2 milles del capdavanter i a 18,8 del “Telefónica”.

En certa manera ha succeït el que sempre s’ha dit que podia passar en les condicions tan inestables en les quals està navegant la flota. Ja ho deia el cap de guàrdia Neal McDonald ahir pel matí, que ho explicava molt clarament: “L’etapa pot fàcilment donar-se la volta en no res. Una vegada entres a la ‘zona de pàrquing’ una xicoteta separació pot marcar una gran diferència. Un vaixell pot no tindre vent mentre un altre pot gaudir de dos o tres nusos més. En unes hores, les distàncies podrien apropar-se molt. És una situació molt delicada la que se’ns ve damunt en els pròxims dies”.

El número de la sort no ha sigut aquesta vegada el que havia jugat el “Telefónica” que s’ha convertit en el vaixell de la flota amb les condicions de vent més adverses, que li impedeixen avançar a la velocitat desitjada. Els espanyols naveguen ara a una velocitat mitjana de 6,4 nusos enfront dels 8,2 del capdavanter “Puma” i dels neozelandesos del “Camper with Emirates Team New Zealand”. Per la seua banda, el “Groupama” és l’embarcació amb el millor registre de velocitat de la flota, amb 10 nusos.

“Portem unes 24 hores prou descafeïnades a bord del ‘Telefónica’”, reconeixia en l’informe del dia el tripulant de comunicació, Diego Fructuoso. “Les coses no han eixit com volíem i estem en una calma veient com els vaixells amb els quals hem estat lluitant durant tants dies se’ns escapen i els de darrere s’apropen sense que puguem fer res. La vela és així i més en aquest tipus de regates”.

Samarreta per al dia, samarreta per a la nit

No només el poc vent és una la de les lluites a bord: les altes temperatures segueixen sent un dels trets característics d’aquesta sisena etapa, encara que han donat una mica de treva a la tripulació del “Telefónica”, almenys durant la nit: “A la nit ja no fa tanta calor i hi ha qui aprofita per tindre dues samarretes i fer un canvi: la lleugera durant el dia i a la nit l’altra més grosseta. El sol segueix calfant i amb tan poc de vent es fa prou dur estar en coberta. Anem amb barret i samarretes de màniga llarga per a protegir-nos tant com podem, però tot i així castiga prou”, escrivia Diego Fructuoso.

Divendres 11: data prevista d’arribada

A 522,8 milles del final i amb les condicions actuals, la data prevista d’arribada a Miami per al “Telefónica” segueix estant entorn del divendres, dia 11 de maig.

En la taula de navegació no deixa de consultar-se el routing, que segons Xabi Fernández deia ahir no és molt bo. “Encara ens dóna que tardarem uns quatre dies i escaig, així que això vol dir que anem a parar-nos tots encara una o dues vegades, 10 o 12 hores parats a zero, amb la qual cosa segueix tot totalment obert per a tots”.

A bord del vaixell espanyol no deixaran de lluitar cada milla però no serà fàcil. En paraules de Fructuoso, “encara confiem a poder remuntar, però ara mateix poc podem fer. Estem a unes 500 milles de Miami i a aquest pas se’ns poden fer eternes”.

CLASSIFICACIÓ PROVISIONAL ETAPA 6
ITAJAÍ (BRASIL) – MIAMI (EUA): 4.800 milles
Dia 15 – 12.00 hora espanyola – 7 de maig de 2012

1r – Puma Ocean Racing (Ken Read), a 442,4 milles de l’arribada
2n – Camper with Emirates Team New Zealand (Chris Nicholson), +10,8 milles
3r – Groupama sailing team (Franck Cammas), +78,3 milles
4t – Team Telefónica (Iker Martínez), +80,4 milles
5é – Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker), +99,2 milles
Team Sanya (Mike Sanderson), DNS


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?