Cultura

Recuperades les quatre úniques pel·lícules de l’actriu Margarita Xirgu

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda el 6 d’abril de 1989 al diari El País:

Les quatre úniques pel·lícules, rodades entre 1915 i 1916, en què va intervindre l’actriu catalana Margarita Xirgu han estat trobades per la Filmoteca de la Generalitat valenciana en el poble alacantí de Benissa. El material de les pel·lícules és nitrocel·lulosa, un suport de plàstic altament inflamable i utilitzat en el cinema fins a finals dels anys quaranta. Els films van ser dirigits per Magín Muria i produïts per l’empresa catalana Barcinógrafo.

Els responsables de la Filmoteca de València, que dirigeix Ricardo Muñoz Suay, han dipositat provisionalment les pel·lícules en la Filmoteca Espanyola per a la seua restauració i neteja, ja que s’ignoren encara les possibilitats de recuperació completa del material trobat. Els títols són El beso de la muerte, Alma torturada, La reina joven i El nocturno de Chopin, i tots són drames amorosos. La durada estimada d’aquests llargmetratges se situa entre una hora i una hora i mitja. Els films de Margarita Xirgu es trobaven des de fa anys en les golfes d’un antic exhibidor cinematogràfic de Benissa, i els descendents es van posar recentment en contacte amb la Filmoteca de València per a negociar la seua venda. Un lot compost per les quatre pel·lícules de Xirgu, més cinc produccions nord-americanes i altres quatre italianes de la mateixa època, ha estat adquirides per mig milió de pessetes. Un portaveu de la Filmoteca de la Generalitat valenciana ha subratllat l’interés de la troballa en assenyalar que el percentatge de pèrdua de pel·lícules de la primera etapa del cinema mut mundial se situa en xifres superiors al 80%. “En el cas espanyol”, afegeix, “els percentatges són encara majors”.

La catalana Margarita Xirgu, nascuda en 1888 a Molins de Rei i morta en 1969 a Montevideo, només va rodar els quatre films esmentats. Els historiadors i estudiosos del cinema discrepen sobre els motius que van dur a l’actriu a suspendre la seua dedicació al cinema i treballar en exclusiva en els escenaris teatrals.

Formada en l’escola del teatre català, la Xirgu va arribar posteriorment a l’escena castellana i va ser una de les actrius preferides de dramaturgs de primera fila com Ramón María del Valle-Inclán, Federico García Lorca i Rafael Alberti, entre d’altres.

Convertida en un mite del teatre republicà, Margarita Xirgu va marxar a l’exili després de la guerra civil, i la seua marxa artística i personal la va dur a Mèxic, Cuba, Xile, Argentina i Uruguai. El seu interés pel teatre la va impulsar també a desenvolupar altres activitats. Productora, directora i conferenciant, Margarita Xirgu va treballar a Amèrica Llatina fins la seua mort. Les seues restes mortals van ser traslladats l’any passat a Catalunya.

Enllaç
Notícia original


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?