Cultura

“Cap a la terra promesa”: Hui divendres es projecta un documental sobre els vora 400 benissers que emigraren als Estats Units

Cartell de la projecció del documental "Cap a la terra promesa"
Cartell de la projecció del documental “Cap a la terra promesa”

Hui divendres es projecta a Benissa (20.00h, Saló d’Actes Municipal) “Cap a la terra promesa”, el primer documental de la sèrie “Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York”. Des de la productora d’aquest audiovisual ja indiquen que “no fou cosa només de Manolo i Pere ‘Bigot'”. I és que prop de 400 veïns i veïnes de Benissa van buscar al Canadà i als Estats Units, entre 1906 i 1920, “la fortuna que ací no tenien, i eixa història és la que contarem divendres”.

Concretament, Juli Esteve, director i guionista d’aquests documentals, explica que “de Benissa van anar a Nova York 380 persones. No fou només cosa de la família Bigot. Al contrari: moltíssims veïns de Benissa tenen un avi o un germà de l’avi que anà a Nova York”.

Els treballs de recopilació documental realitzats avalen que prop de 15.000 valencians, sobretot de la Marina Alta i la Safor, però també de les comarques veïnes i d’altres municipis més allunyats, van decidir emigrar al Canadà i als Estats Units. “Fugien de la misèria i dels abusos. I per buscar el pa i el futur que ací no tenien no els va importar travessar l’Atlàntic i arribar a uns països de llengua estranya i cultura diferent”.

Des d¡Info TV, empresa productora, indiquen en la ressenya del documental que “moltes d’aquestes persones van aconseguir el seu objectiu i quan van tornar, ho feien amb els diners suficients per a comprar una casa i les terres que necessitaven per a sentir-se més lliures”. En canvi, “molts altres”, continua la ressenya, “es van topar el 1921, acabats d’arribar, contra una crisi econòmica que els va deixar sense faena, els va fer patir fam i els va obligar a tornar a casa sense un duro a la butxaca. Eixe és el contingut de Cap a la terra promesa”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?